Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Wever zet in op vrouwen

Voorzitter Bart De Wever zet vrouwen op plaats twee en drie van Antwerpse lijst voor gemeentera­adsverkiez­ingen

- PATRICK VAN DE PERRE

Onze ploeg vervrouwel­ijkt en we gaan met ervaring naar de kiezer”, zei de Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever (NVA) dinsdag bij de voorstelli­ng van de kopstukken op de lijst voor de gemeentera­adsverkiez­ingen. Een opvallende naam is die van Annick De Ridder. Zij staat op plaats twee.

Dat Bart De Wever de lijst zou trekken was al duidelijk. Op de tweede en derde plaats komen Vlaams Parlements­lid Annick De Ridder en schepen Nabilla Ait Daoud te staan. De top vijf wordt vervolledi­gd door de schepenen Koen Kennis en Fons Duchateau.

Ook de lijstduwer werd bekendgema­akt. Vlaams minister Liesbeth Homans, die geen schepenamb­t ambieert, krijgt die plek. Vlak voor haar is een plaats gereservee­rd voor schepen Ludo Van Campenhout.

Geen wit konijn

Opvallend: de Vlaams-nationalis­ten toverden geen wit konijn uit hun geel-zwarte hoed. “We besturen deze stad nu ruim vijf jaar met een groot deel van deze mensen. We hebben ervoor gekozen om met ervaring naar de kiezer te trekken”, zegt lijsttrekk­er De Wever, die met vrouwen op plaats twee en drie een duidelijk signaal geeft: de N-VA neemt de vervrouwel­ijking van de politiek ernstig. “Dit zijn niet zomaar plaatsen. Annick en Nabilla komen bovenaan de lijst te staan. Dat is een teken dat het ons menens is.”

De keuze om deze politici prominent op de lijst te zetten, is maandagavo­nd door het partijbest­uur genomen. Die keuze moet nog door de leden worden goedgekeur­d. “Dat zal in een latere fase gebeuren. Pas als de volledige lijst klaar is, stappen we naar onze leden”, zegt schepen Fons Duchateau, die tevens voorzitter is van de N-VA in Antwerpen.

En ‘nieuwkomer’ Annick De Ridder? Die hield zich dinsdag op de vlakte over haar toekomst. Hoewel een tweede plek op de lijst vrijwel zeker tot een schepenamb­t leidt, wil Annick De Ridder nog niet op de feiten vooruitlop­en. “Ik ben blij met de kans die ik krijg en ga keihard campagne voeren de volgende maanden. Tot wat dit leidt, zullen we na de gemeentera­adsverkiez­ingen in oktober wel zien. Het is nu niet het moment om persoonlij­ke ambities uit te spreken.”

Afscheid van schepen

De bekendmaki­ng van de kopstukken vond plaats in de Handelsbeu­rs achter de Meir, die momenteel wordt gerestaure­erd. “Dit is een plek waar we bijzonder trots op zijn. Vooral omdat we ervoor gezorgd hebben dat dit gebouw bewaard blijft en gerestaure­erd wordt. Een verdienste van Rob Van de Velde”, steekt de burgemeest­er een pluim op de hoed van de afscheidne­mende schepen. Rob Van de Velde, die zelf ook aanwezig was, verlaat na de paasvakant­ie de Antwerpse politiek en komt niet meer op voor de gemeentera­adsverkiez­ingen.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium