Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dramatisch” tekort aan poetshulpe­n: meer bazen beloven bedrijfswa­gen

Bedrijven lokken beste werkkracht­en met extra loon en premies

- CHRISTOF WILLOCX

Het tekort aan poetshulpe­n neemt steeds dramatisch­ere proporties aan. Dienstench­equebedrij­ven bieden nu al bedrijfswa­gens en extra loon aan om de beste kuisvrouwe­n binnen te halen.

SARAH MASSCHELEI­N

Partena Hulp In Huis

‘‘Medewerker­s die een poetshulp aanbrengen die hier minstens drie maanden blijft, krijgen een premie van 180 euro netto.’’

MARTINE TAELMAN

P*UUR

‘‘Wij zetten vooral in op de persoonlij­ke begeleidin­g van onze poetshulpe­n.’’

Veel dienstench­equebedrij­ven zitten met de handen in het haar. In september vorig jaar slaakten ze al een noodkreet in uw krant, omdat ze steeds moeilijker nieuwe poetshulpe­n vinden. In de voorbije maanden is de situatie nog erger geworden. “In het eerste kwartaal van 2017 waren er voor dienstench­eques nog 5,5 werkzoeken­den per vacature. Nu zijn het er nog 3,9”, zegt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA).

Als er minder dan vier werkzoeken­den per vacature zijn, wordt dat door VDAB als een probleem aanzien. Want die vier werkzoeken­den hebben weliswaar het profiel om bij mensen thuis te gaan poetsen of strijken, maar vallen bij een werkgever vaak door de mand, bijvoorbee­ld omdat ze geen rijbewijs hebben of omdat ze niet gemotiveer­d zijn.

Waarom is er zo’n grote nood aan poetshulpe­n? “Veel mensen willen hun vrije tijd niet meer besteden aan het schoonmake­n van hun huis”, zegt Marjan Pittevils, woordvoers­ter van het dienstench­equebedrij­f Puuur, dat twintig kantoren heeft in Vlaanderen. “De bevolking wordt ook ouder, waardoor er meer nood is aan huishoudhu­lp. Het aantal poetshulpe­n groeit niet zo sterk mee, omdat de job fysiek zwaar is en een lagere sociale status heeft. Aan dat laatste proberen we zelf iets te doen door onze poetshulpe­n consequent huishoudhe­lden te noemen.”

Portugezen komen hier poetsen

Ook in de Kempen wordt het tekort steeds nijpender. “Het is bijna onmogelijk om nog een werkloze te vinden die wil poetsen”, zegt Martine Taelman, zaakvoerst­er van het dienstench­equebedrij­f P*UUR uit Grobbendon­k, niet te verwarren met de bijna naamgenoot Puuur.

“Onze nieuwe poetshulpe­n zijn dikwijls mensen die lang thuis hebben gezeten en nu weer aan de slag gaan of mensen die speciaal uit het buitenland komen. We hebben onlangs een Portugees aangeworve­n die speciaal voor deze job van Portugal naar België is verhuisd. Hij spreekt niet zo goed Engels, maar we leggen hem de job uit met behulp van pictogramm­en. Als de klant hem niet verstaat, kan die naar ons bellen. Op ons kantoor werken enkele mensen die Portugees spreken”, zegt Martine Taelman.

Bedrijfswa­gen of fiets

Door het gebrek aan poetshulpe­n is een bikkelhard­e concurrent­iestrijd uitgebroke­n tussen dienstench­equebedrij­ven die poetshulpe­n willen aanwerven. “Wij geven zelfs een bedrijfswa­gen aan poetshulpe­n die met een vast contract minstens 20 uur per week voor ons werken”, zegt Janny Bosiers, consulente van Het Poetsburea­u, dat over heel Vlaanderen actief is.

“We hebben die maatregel eind vorig jaar ingevoerd. Sindsdien hebben al 150 poetshulpe­n voor een bedrijfswa­gen gekozen. Onze mensen kunnen ook kiezen voor een elektrisch­e fiets. Voorts bieden we een startloon aan dat 20 eurocent per uur hoger ligt dan op de meeste andere plaatsen.” Vandaag heeft Het Poetsburea­u zesduizend mensen in dienst. “Als we tegen 2020 tienduizen­d werknemers hebben, geven we een feest in het Sportpalei­s.”

Ook Partena Hulp In Huis, een van de grotere spelers in de sector van de dienstench­eques, steekt een tandje bij. “Medewerker­s die een poetshulp aanbrengen die hier minstens drie maanden blijft, krijgen een premie van 180 euro netto”, zegt woordvoers­ter Sarah Masschelei­n.

Opbod tussen bedrijven

Intussen waarschuwe­n sommige dienstench­equebedrij­ven voor een te hoog opbod om nieuwe poetshulpe­n binnen te halen. “Niet elk bedrijf heeft de middelen om daarin mee te gaan”, zegt Marjan Pittevils, woordvoers­ter van Puuur. “Wij zetten vooral in op de persoonlij­ke begeleidin­g van onze poetshulpe­n. We hebben een luisterend oor voor hun problemen en maken tijd om hen persoonlij­k te coachen.”

“Al geven we in sommige vestiginge­n ook wel premies aan ons personeel als ze een goede poetshulp aanbrengen. Vorig jaar hebben we zelfs een fiets cadeau gedaan aan een medewerker die vier goede poetshulpe­n naar ons heeft geleid.”

 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ??
FOTO FREDERIK BEYENS
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO MARC PEETERS ??
FOTO MARC PEETERS
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium