Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Dodenlijst’ in Antwerpse brievenbus­sen

Gerecht onderzoekt schrifteli­jke doodsbedre­igingen aan adres van negen verdachten

- JORIS VAN DER AA SAM REYNTJENS

De oorlog in het Antwerpse drugsmilie­u lijkt steeds verder te escaleren. De afgelopen dagen werden in Antwerpen en Schoten honderden flyers verspreid, waarop negen verdachten uit het dossier van Frank V., alias Frank De Tank, met de dood worden bedreigd omdat ze met de politie zouden hebben gepraat. De pamfletten doken zaterdag voor het eerst op in Schoten. Daarna werd de ‘dodenlijst’ ook verspreid in Deurne en Wilrijk.

De oorlog in de Antwerpse drugswerel­d begint steeds grimmiger te worden. De voorbije dagen werden in en rond Antwerpen massaal dodenlijst­en verspreid waarop de namen staan van verdachten die met de politie zouden hebben gepraat. Het parket en de federale politie onderzoeke­n de zaak.

‘Dood aan informante­n’, zo luidt de onheilspel­lende titel boven de flyers, die sinds dit weekend in grote aantallen zijn opgedoken in Antwerpen en een aantal randgemeen­ten. De flyers werden niet alleen achtergela­ten in brievenbus­sen, maar ook onder ruitenwiss­ers van auto’s. In Wilrijk bleek gisteren de middenberm van de Groenenbor­gerlaan vol met flyers te liggen. Een bewoner van de Groenenbor­gerlaan maakte een foto van de ‘dodenlijst’ en twitterde die naar de lokale politie van Antwerpen. “De pamfletten zijn afgelopen weekend voor het eerst opgedoken in Antwerpen”, bevestigt woordvoerd­er Wouter Bruyns. “We hebben een proces-verbaal opgesteld en de zaak is nu in handen van het parket en de federale politie.”

Frank De Tank

Op de flyer prijken de namen van negen mensen die betrokken zijn in het grote drugsonder­zoek naar de organisati­e rond Frank V., alias ‘Frank De Tank’. Niet alleen Frank V. zelf prijkt op de hitlist, ook zijn ex-vriendin Lisa Y. wordt genoemd. “Mijn cliënte was erg aangedaan”, zegt haar advocaat Jorgen Van Laer. “We hebben klacht ingediend bij de politie. We hopen dat politie en parket dit ernstig onderzoeke­n, want dergelijke bedreigend­e boodschapp­en tasten het veiligheid­sgevoel enorm aan.”

Wie er achter de bedreiging­en zit, kan niet hard gemaakt worden. Maar zowel de geviseerde slachtoffe­rs als politie en justitie weten in welke hoek gezocht moet worden. De namen die op de lijst prijken hebben één zaak met elkaar gemeen: ze behoren allemaal tot het kamp van ‘Frank De Tank’ én ze hebben, op een enkele uitzonderi­ng na, allemaal belastende verklaring­en afgelegd over de Antwerpse drugstrafi­kanten Nordin E.H. en Ramzi E.O. Die kwamen in conflict met Frank V. over een verkeerd gelopen drugstrans­port. Het kamp van Nordin E.H. en Ramzi E.O. zou de groep van Frank V. hebben ingehuurd om een grote partij cocaïne uit te halen in de haven van Antwerpen. Frank V. zou voor de klus een voorschot van 400.000 euro hebben ontvangen, maar omdat de uithaling niet kon doorgaan, eiste het kamp van Nordin E.H. zijn geld terug. Frank V. weigerde, omdat hij vond dat hij kosten had moeten maken voor de voorbereid­ing van de klus. Dat de uithaling niet kon doorgaan, was volgens Frank V. niet zijn schuld.

Schoten en brandstich­tingen

Het conflict tussen de groep van Nordin E.H. en Frank V. escaleerde. In de Antwerpse Damwijk werden woningen van familieled­en van Nordin E.H. onder vuur genomen. In Sint-Job werd dan weer het voormalige appartemen­t van Frank V. en Lisa Y. beschoten. In Brasschaat ging de geparkeerd­e bolide van drugstrafi­kant Dieder K. in vlammen op en in Schoten werd de auto van stradler-chauffeur Erik V.d.B. in brand gestoken. Erik V.d.B. be- hoort tot de entourage van ‘Frank De Tank’.

Antwerp Expendable­s

Erik V.d.B maakt ook deel uit van Antwerp Expendable­s, een vriendencl­ub van liefhebber­s van dure en exclusieve sportwagen­s waar ook ‘Frank De Tank’ een prominent lid van was. Twee andere leden van de Antwerp Expendable­s prijken op de intimidere­nde ‘dodenlijst’: Vincent D.B. en expolitiem­an Geert V. Die wordt ervan verdacht op vraag van Frank V. informatie over rivalen te hebben opgezocht in de politiedat­abanken. Toen de rol van politieman Geert V. aan het licht kwam, werd hij uit het Antwerpse korps ontslagen.

JORGEN VAN LAER

Advocaat Lisa Y.

“Mijn cliënte is erg aangedaan door deze brief. We hebben klacht ingediend bij de politie en hopen dat dit ernstig onderzocht wordt. Dergelijke bedreigend­e boodschapp­en tasten het veiligheid­sgevoel enorm aan.”

 ?? FOTO RR ?? Op de ‘dodenlijst’ prijken de namen van negen mensen die betrokken zijn in het grote drugsonder­zoek naar de organisati­e rond Frank V., die zelf ook op de lijst staat.
FOTO RR Op de ‘dodenlijst’ prijken de namen van negen mensen die betrokken zijn in het grote drugsonder­zoek naar de organisati­e rond Frank V., die zelf ook op de lijst staat.
 ?? FOTO BFM ?? In Schoten werd de auto van Erik V.d.B., uit de entourage van Frank V., in brand gestoken.
FOTO BFM In Schoten werd de auto van Erik V.d.B., uit de entourage van Frank V., in brand gestoken.
 ?? FOTO RR ?? De geparkeerd­e wagen van drugstrafi­kant Dieder K. ging in Brasschaat in vlammen op.
FOTO RR De geparkeerd­e wagen van drugstrafi­kant Dieder K. ging in Brasschaat in vlammen op.
 ?? FOTO BFM ?? Het voormalige appartemen­t van Frank ‘De Tank’ V. en Lisa Y. in SintJob werd beschoten en met molotovcoc­ktails bestookt.
FOTO BFM Het voormalige appartemen­t van Frank ‘De Tank’ V. en Lisa Y. in SintJob werd beschoten en met molotovcoc­ktails bestookt.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium