Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rijke Russen willen weg uit Londen

- DOMINIQUE MINTEN

Russische oligarchen in Londen voelen zich geviseerd door het Britse gerecht en willen terug naar Rusland. Maar Poetin staat niet te springen.

Lange tijd ontving de Britse regering rijke Russen met open armen. Ze kregen zelfs een versneld visumtraje­ct als ze konden aantonen dat ze genoeg geld, minimum een miljoen euro, hadden om te investeren. Het aantal Russen dat jaarlijks naar Groot-Brittannië emigreerde, liep in de honderddui­zenden en daar waren tientallen miljardair­s bij. Londen werd hun favoriete standplaat­s. Ze kochten er niet alleen vastgoed, maar ook een voetbalplo­eg.

Deze oligarchen hadden meestal een goede reden om uit Rusland weg te gaan. Ze hadden hun fortuin niet altijd op een koosjere manier gemaakt en ze riskeerden lange celstraffe­n. Maar nog belangrijk­er was het feit dat ze in onmin waren geraakt met president Poetin.

BBCreeks

Ondertusse­n is het klimaat in Londen aan het veranderen. De Britse justitie doet steeds meer onderzoek naar het kapitaal van de oligarchen. Zijn ze daar op een legale manier aan geraakt?

De rechtbanke­n bereiden een nieuwe claim voor. De Russen moeten kunnen aantonen waar hun geld vandaan komt. Als ze dat niet kunnen, wordt het in beslag genomen. De rechters hebben de steun van de Britse regering. De Britse minister voor Veiligheid, Ben Wallace, wil korte metten maken met fraude en maffia. Vaak zijn in die onderzoeke­n Russische ondernemer­s betrokken.

De Russen liggen op dit moment ook onder vuur door de BBC-reeks McMafia. Die is gebaseerd op een boek van onderzoeks­journalist Misha Glenny. Die brengt de internatio­nale onderwerel­d in kaart. De Russen in Londen spelen daarin een prominente rol. Die laatste beginnen zich nu ongerust te maken. Meer zelfs, ze bekijken of ze kunnen terugkeren naar hun moederland. Ze hebben de hulp ingeschake­ld van Boris Titov, de officiële ‘ondernemin­gsambassad­eur’ van Poetin.

Afgelopen weekeinde hebben ongeveer veertig Russische ondernemer­s met standplaat­s Londen een ontmoeting gehad met Titov. Hun boodschap aan de man: leg aan president Poetin de vraag voor of wij opnieuw welkom zijn in Rusland. Kunnen wij terugkeren zonder dat we vervolgd worden? Dat ze die vraag nu stellen, was een jaar geleden ondenkbaar. Een van de mannen die willen terugkeren, is Evgeny Chichvarki­n. Vorig jaar zei hij alleen in een doodskist naar Rusland terug te gaan.

Geen amnestie

Maar Moskou lijkt de Londense Russen niet gunstig gezind. Daarvoor hebben ze een te uitgesprok­en anti-Poetin-profiel. “We weten dat er veel Russen wonen die problemen hebben met de Russische wetten. We hebben geen plannen om hen amnestie te verlenen”, reageerde de woordvoerd­er van het Kremlin, Dmitry Peskov.

Tegelijk staat Moskou niet afkerig tegenover een terugkeer van Russische ondernemer­s. Door de Europese en Amerikaans­e sancties kan het land ‘vers geld’ gebruiken. Poetin kondigde eind vorig jaar aan dat hij Russisch geld in het buitenland wil laten terugkeren.

In zes landen is een bureau geopend waar Russische ondernemer­s “hun zaken kunnen regelen met Moskou”. Poetin zou op die manier 1.000 miljard dollar willen repatriëre­n. Hij wil ook een wit voetje halen bij de zakenmanne­n in Rusland. Hij kan hun stemmen gebruiken bij de verkiezing­en volgende maand.

 ?? FOTO BELGA ?? De miljardair Alisher Usmanov (r.) heeft onder meer belangen in de voetbalplo­egen Dynamo Moskou en FC Arsenal.
FOTO BELGA De miljardair Alisher Usmanov (r.) heeft onder meer belangen in de voetbalplo­egen Dynamo Moskou en FC Arsenal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium