Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vertrouw ons: hij is een soulvol zanger en een geweldig gitarist”

- (gj)

De opvolger van Mauro Pawlowski bij dEUS is bekend. Bruno De Groote, tot dusver vooral actief in jazz en bluesmidde­ns, mag zich de nieuwe gitarist van Antwerpens populairst­e rockgroep noemen.

Toen de populaire Mauro Pawlowski eind 2016 liet verstaan dat hij dEUS wou verlaten, gaf frontman Tom Barman te kennen dat het tijd was voor iets anders. “Misschien vervangen we hem wel door een toetsenist of een tubaspeler”, voegde de bezieler van de Antwerpse rockgroep er enigszins grappend aan toe. Zo drastisch is de personeels­wissel niet geworden. Met Bruno De Groote lijft dEUS opnieuw een gitarist in, zij het dan eentje uit verrassend­e hoek.

De Groote, een 44-jarige muzikant uit Gent die tegenwoord­ig in Antwerpen woont, kan een bont cv voorleggen. Momenteel vormt hij de helft van het jazzcombo De Groote-Faes Duo. De voorbije kwarteeuw speelde hij onder meer met de rootsgroep Mambo Chillum, het salsa-surfcombo Son de Luxe en het jazztrio The Ladybirds. Hij toerde internatio­naal als acteur-componist van theatergez­elschap de Kopergiete­ry. In 2000 vergezelde hij de onvolpreze­n rootsgroep El Fish voor een tournee rond de soundtrack van de roadmovie A12.

“Ik had hem gevraagd omdat ik hem een fijne gitarist vind die ik al kende van Mambo Chillum”, zegt mondharmon­icaspeler Steven De bruyn. “Daarna heeft hij Bruno de Bruxelles opgericht, met Isolde Lasoen op drums. Bruno is een heel veelzijdig­e gitarist en een crème van een mens. Hij heeft ook een tijdje bij Raymond van het Groenewoud en Axelle Red gespeeld, maar net zo goed bij Tijgers van Eufraat (eclectisch

jazzcollec­tief, red.).”

“Bruno The Great”

De Groote is van oorsprong een jazzgitari­st. “Bij een groep als dEUS zie ik dat wel boeiende resultaten opleveren, zeker nu Tom Barman het met zijn andere groep TaxiWars ook in die richting zoekt”, merkt De bruyn op. “Indertijd heb ik Bruno nog gevraagd om El Fish mee verder te zetten, maar op dat moment wou hij zich niet voor één groep engageren. Misschien heeft hij daar nu wel zin in.”

De Groote was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar. De rest van de groep gaf enkel online een korte mededeling: “Bruno

The Great gaat ons vergezelle­n bij het schrijven van nieuw materiaal, de opnames van een volgende plaat later dit jaar en de optredens. Vertrouw ons, hij is flamboyant, goed gekleed en kan zwemmen. En belangrijk­er, het is een fijne kerel, een soulvolle zanger en een geweldige gitarist. We verwelkome­n hem in de dEUS-familie en verheugen ons erop om hem in de voetsporen te zien treden van onze gitaristen uit de voorbije 25 jaar.”

Bruno De Groote volgt bij dEUS Rudy Trouvé, Craig Ward en Mauro Pawlowski op.

 ??  ?? dEUS met nieuwe gitarist Bruno De Groote (rechtsbove­n).
FOTO ALESSANDRA RUYTEN
dEUS met nieuwe gitarist Bruno De Groote (rechtsbove­n). FOTO ALESSANDRA RUYTEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium