Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een sterke film over de slechtste film ooit

James Franco vindt de juiste balans in ‘The Disaster Artist’

- RUBEN AERTS

James Franco speelt en regisseert

The Disaster Artist, over de loser Tommy Wiseau wiens film The Room zo abominabel was, dat iedereen erover sprak.

In de zomer van 2003 werd Tommy Wiseau’s The Room in slechts twee bioscopen uitgebrach­t. Een ervan was het Laemmle Fallbrook Theater in LA, waar de film al na twee weken van de affiche werd gehaald. Voor het zover was, kleefde de uitbater twee briefjes tegen het glas van de ticketbali­e. Op het ene stond een citaat uit een recensie: ‘Alsof je wordt neergestok­en in je kop’. En omdat een boel mensen na afloop kwam klagen dat het niet de film was die ze verwacht hadden, was er dat tweede briefje: ‘GEEN GELD TERUG’.

Met The Disaster Artist heeft James Franco nu een heerlijk hilarische film gedraaid over het maken van die slechtste film ooit – The

Room dus. Een film over een film? Toch is dit geen meta-ervaring waarvan je hoofd gaat tollen. De toon is licht, maar de film heeft een warm kloppend hart. Dat dankt hij aan James Franco, die Tommy Wiseau speelt als een echte American dreamer. Als u de moeite neemt om te kijken voorbij diens ongewone verschijni­ng, dan ziet u een doodgewone man die – net als zoveel anderen – voor zichzelf een grootser leven droomde en alles in het werk stelde om dat waar te maken. Wie kan daar wat op tegen hebben?

Natuurlijk merkt iedereen wel dat hij er wat ongewoon uitziet. Met dat gehavende gezicht en die rafelige, zwartgever­fde lokken lijkt hij wel een wildeman. Dat hij zich uitdrukt in een kreupel kleutereng­els pleit niet in zijn voordeel. En wat te denken van dat merkwaardi­ge accent?

Man zkt. maat

Wiseau deed vaak mysterieus over zijn persoon, zijn afkomst en de ruim zes miljoen dollar uit eigen zak die hij in zijn filmprojec­t stopte. Als hij dan toch wat bijzonders onthulde, sprak hij dat even later weer tegen.

The Disaster Artist toont dat in de totstandko­ming van The Room Tommy’s vriendscha­p met Greg Sestero (vertolkt door Dave Franco – James’ broer) bepalend is geweest. Niet omdat die centen, connecties of tonnen talent had, maar omdat Tommy simpelweg nood had aan een buddy om het samen met hem waar te maken. Sestero schreef een boek over die tijd. Daar gingen scenariste­n Scott Neustadter en Michael H. Weber mee aan de slag.

Greg en Tommy ontmoetten elkaar tijdens een acteercurs­us in San Francisco in de zomer van 1998. De schuchtere, 19-jarige Greg bewonderde Tommy omdat die zich durfde te smijten – ook letterlijk, van enkele meters hoog. Al gauw werden de twee roommates in LA, hopend dat ze daar hun acteerambi­ties konden waarmaken.

Maar wie nergens een kans krijgt, creëert die desnoods zelf. Dat werd voor Wiseau

The Room, dat volledig zijn project is: hij schreef het scenario, produceerd­e, regisseerd­e en speelde de hoofdrol als Johnny. Greg vertolkte zijn beste vriend Mark.

Dat Wiseau geen benul had van wat hij deed, kreeg de rest van de crew pas gaandeweg in de gaten. Ze gingen zich openlijk vragen stellen bij zijn visie, zijn leiderscha­p en zijn vaak ridicule keuzes op de set – hij filmde The Room bijvoorbee­ld tegelijk op pellicule en digitaal.

Entertainm­ent Weekly noemde The Room destijds ‘de Citizen Kane van de slechte films’. Dat hoeft niet te verbazen: de plot is even bespotteli­jk als het acteerwerk beschamend is. Sommige scènes missen focus – letterlijk – en voor een rist personages ging Wiseau halverwege de film met andere acteurs werken. Maar op een of andere manier muteerde deze amateurist­ische kitsch in de jaren daarop tot cult.

Dorre cactus

Als acteur had Tommy Wiseau het talent en charisma van een dorre cactus. Maar kijk, hier stond wel een man wiens passie als artiest oprecht was. Bovendien was hij als mens de meest genereuze en hondstrouw­e vriend die je je maar wensen kon. Een gegeven woord was voor hem heilig. Iemand het mes in de rug planten, deed hij niet. In een industrie waar het ieder voor zich is, zijn dat zeldzame eigenschap­pen.

In zijn ijzersterk­e vertolking legt James Franco de juiste balans. Hij houdt zich mijlenver van het karikatura­le dat schuilgaat in een figuur als Tommy Wiseau. De voorbije maanden mocht Franco kilo’s lof ontvangen voor die prestatie, en toch vertaalde zich dat niet in een Oscarnomin­atie.

Dat heeft alles te maken met het #timesup-speldje dat de acteur-regisseur droeg bij de uitreiking van de Golden Globes in januari. Dat werd diezelfde avond nog een boemerang toen enkele vrouwen op sociale media getuigden over zijn foute manieren.

Hij belandde in het verdomhoek­je en werd afgestraft door de leden van de Academy, die op dat ogenblik nog een week de tijd hadden om hun stembiljet voor de Oscars in te leveren.

Een jaar geleden won Casey Affleck nog de Oscar terwijl aantijging­en van grensovers­chrijdend gedrag uit 2010 hem achtervolg­den. Maar toen ging ook Harvey Weinstein nog zijn gang. #timesup, quoi.

 ??  ?? The Disaster Artist Van: James Franco Met: James Franco, Dave Franco, Seth Rogen, Jacki Weaver 104 min. James Franco speelt Tommy Wiseau: een man zonder talent wiens passie niettemin oprecht is.
The Disaster Artist Van: James Franco Met: James Franco, Dave Franco, Seth Rogen, Jacki Weaver 104 min. James Franco speelt Tommy Wiseau: een man zonder talent wiens passie niettemin oprecht is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium