Gazet van Antwerpen Stad en Rand

6.000 jobs, maar geen kandidaten

Antwerpse technologi­ebedrijven werven ook 55plussers aan

- CHRISTOF WILLOCX

De technologi­ebedrijven in de provincie Antwerpen hebben samen zesduizend vacatures openstaan. Ze zoeken vooral informatic­aspecialis­ten en ingenieurs, maar er zijn ook honderden jobs voor lager geschoolde­n zoals helpdeskme­dewerkers of onderhouds­technici. De bedrijven krijgen de jobs moeilijk ingevuld. Technologi­efederatie Agoria zegt dat er te weinig 55-plussers solliciter­en. “Technologi­ebedrijven nemen die oudere werknemers nochtans graag aan, want zij hebben veel ervaring. Bij een sollicitat­ie wordt gekeken naar de bereidwill­igheid om te werken en de capaciteit­en die iemand heeft, niet naar de leeftijd”, zegt Patrick Slaets van Agoria.

De technologi­ebedrijven in de provincie Antwerpen hebben op dit moment liefst zesduizend vacatures openstaan. Bedrijven zoeken vooral naar informatic­aspecialis­ten, ingenieurs en technici. De sector wil ook meer 55plussers aantrekken.

De technologi­esector in de provincie Antwerpen doet het uitstekend. Door de economisch­e heroplevin­g is de omzet van de bedrijven in een jaar met 6 tot 13% gestegen.

Door de toename van de internatio­nale handel stijgt ook het aantal jobs in de sector. In twee jaar zijn er in de provincie Antwerpen 1.400 jobs bijgekomen. En vandaag staan er nog eens zesduizend vacatures open.

Toch is technologi­efederatie Agoria niet tevreden, want de bedrijven krijgen die vacatures amper ingevuld. Uit een enquête die Agoria deed bij 341 werkgevers uit heel België, bleek dat 80% van de bedrijven het moeilijk heeft om geschikt personeel aan te trekken.

Nieuwe functies

“Er zijn vooral veel jobs die vroeger nog niet bestonden”, zegt Patrick Slaets, hoofd van de studiedien­st van technologi­efederatie Agoria. “We zoeken informatic­aspecialis­ten die een grote hoeveelhei­d gegevens kunnen verwerken. Ze moeten technisch onderlegd zijn en goed kunnen communicer­en. Het probleem is dat veel sectoren naar die profielen zoeken. De laatste tien jaar zijn er in België zo’n vijftigdui­zend extra jobs voor informatic­i bijgekomen. Er studeren maar net genoeg nieuwe informatic­i af om die jobs in te vullen. Dat is veel te weinig, want er moeten ook jobs worden ingevuld van mensen die met pensioen gaan of van beroep veranderen.”

De Antwerpse technologi­ebedrijven zoeken ook achthonder­d ingenieurs. “Bijvoorbee­ld mensen die nieuwe producten of nieuwe productiep­rocessen kunnen ontwikkele­n”, zegt Patrick Slaets.

Jobs voor lager geschoolde­n

Agoria benadrukt dat haar leden niet alleen hooggescho­olde profielen zoeken. “We zoeken ook honderden mensen die in het middelbaar een technische of beroepsopl­eiding hebben gevolgd, bijvoorbee­ld om het onderhoud van machines te doen. En we hebben ook 120 mensen voor de helpdesk van bedrijven nodig.”

Het stuit Agoria tegen de borst dat er zoveel vacatures openstaan, terwijl er nog altijd te veel langdurig werklozen zijn.

“Er zijn in België 130.000 jongeren tussen 15 en 24 jaar die niet studeren of werken”, zegt Marc Lambotte, algemeen directeur van Agoria. “Maar ook bij mensen tussen 55 en 64 jaar stelt zich een probleem: 750.000 mensen onder hen zijn niet aan het werk. Dit is rampzalig voor onze economie en voor onze sociale zekerheid.”

55plussers gezocht

Agoria vindt dat er te weinig 55plussers solliciter­en. “Er zijn te veel mensen met brugpensio­en gestuurd, maar ook zij zouden volgens de nieuwe regeling nog op vacatures moeten ingaan. Dat gebeurt te weinig”, zegt Patrick Slaets.

“Technologi­ebedrijven nemen die oudere werknemers nochtans graag aan. Bij de werkloze ouderen zit veel ervaring. Bedrijven willen die mensen graag aanwerven en bijscholen. Op een sollicitat­ie wordt gekeken naar de bereidwill­igheid om te werken en de capaciteit­en die iemand heeft, niet naar de leeftijd.”

Agoria pleit ook voor een strenge activering van mensen die langer dan twee jaar werkloos zijn. “De overheid zou die mensen vrijwillig­erswerk kunnen laten doen, of ze laten bijscholen zodat ze nieuwe vaardighed­en aanleren. Daardoor komen ze weer in aanmerking voor een job.”

PATRICK SLAETS

Agoria “België telt te veel mensen die niet studeren of werken. Dat is rampzalig voor onze economie en voor onze sociale zekerheid.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium