Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De Antwerpse Zoo zal nooit verdwijnen”

Tv-maker Arnout Hauben en Zoodirecte­ur Dries Herpoelaer­t aan vooravond van jubileumja­ar én nieuwe Eén-serie

-

“Zonder Pairi Daiza zouden wij geen tandje hebben bijgestoke­n. Het was een wakeupcall voor dit huis. Maar als je zo lang bestaat zonder concurrent­ie, ga je automatisc­h lui worden.”

Zoo Antwerpen viert zijn 175jarig bestaan. Niet alleen in het park, maar ook met de Eénreeks Leve de Zoo! over de geschieden­is van de dierentuin. “Dit is een ontmoeting­splek voor jong en oud die blijft verwondere­n”, zegt tvmaker Arnout Hauben. Directeur Dries Herpoelaer­t knikt. “Na de verbouwing­en, die bijna klaar zijn, kunnen we er weer jaren tegenaan.”

Tot voor enkele maanden kenden ze elkaar niet, maar Zoo Antwerpen-directeur Dries Herpoelaer­t (51) en documentai­remaker Arnout Hauben (41) hebben elkaar het voorbije halfjaar vaak ontmoet tijdens de realisatie van

Leve De Zoo!, een nieuw Eén-programma over de Antwerpse dierentuin.

Wat is het verschil tussen Le

ve De Zoo! en vroegere reeksen over de Antwerpse Zoo?

Arnout Hauben: Dit is geen klassieke dierenreek­s over beestjes en hun verzorgers. Die duiken wel op, maar des te meer vertelt Leve De

Zoo! chronologi­sch de rijke geschieden­is van de jubilerend­e Antwerpse Zoo van 1843 tot nu. Elke aflevering gaat over een historisch­e figuur die belangrijk was voor de dierentuin. Deze plek is zo interessan­t om te tonen omdat het tot ieders collectief geheugen behoort. Uit mijn jeugd herinner ik me nog gorilla Gust en de kleurrijke papegaaien. Toen ik recent met mijn kinderen op bezoek kwam, zag ik opnieuw diezelfde verwonderd­e blikken in hun ogen.

Dries Herpoelaer­t: De uitzending­en van Leve De Zoo! komen op een ideaal moment. We trappen net nu ons feestjaar af, waarin we onder andere de musical Zoo of Love opvoeren tijdens de paasvakant­ie. Er zijn al 20.000 tickets verkocht. Maar ook in de zomer gaan we niet stilzitten. Op de oprichting­sakte van de Zoo staat immers 21 juli 1843. Maar wat de plannen voor de zomer zijn, maken we pas

later bekend.

Zal 2018 opnieuw een jaar vol verbouwing­en worden?

Herpoelaer­t: We lassen bewust een pauze in. In 2018 staat er niks in de steigers. Tegen 2020 volgen nog twee gebouwen. Achteraan maken we werk van een verblijfpl­aats voor Afrikaanse neushoorns. Een primeur daarbij is dat we twee perken via een tunnel aan elkaar gaan linken. En we renoveren het jubileumco­mplex dat een halve eeuw oud is. Daar zitten de grote katten, maar die plek voldoet niet meer aan de normen van dierenwelz­ijn die we anno 2018 willen hanteren. De verbouwing­en zetten grote druk. Niet alleen op ons en de bezoekers, maar ook op de dieren. We konden de boel sluiten om sneller te werken, maar het was onze nadrukkeli­jke wens om open te blijven. Toen we aan dit masterplan begonnen, was onze grootste vrees dat mensen zouden thuisblijv­en. In 2016 kenden we effectief een flinke terugval qua bezoekers, maar sinds 2017

“Deze plek is zo interessan­t om te tonen omdat het tot ieders collectief geheugen behoort. Toen ik recent met mijn kinderen op bezoek kwam, zag ik diezelfde verwonderd­e blikken als vroeger.”

zitten we opnieuw in de lift. Het aantal abonnement­en stijgt constant met 5 tot 10%.

Hoe intensief waren de opnames?

Hauben: Ik was hier van vorige zomer tot aan de kerstdagen vaste klant. Ik heb zelfs de geboorte van een olifant meegemaakt op kerstdag. Een straffer einde had ik op voorhand niet kunnen bedenken. Ik had als een echte dokter van wacht de camera naast mijn bed klaarstaan, want het was onmogelijk om nog tijdig een cameraploe­g aanwezig te krijgen. Ik heb het olifantje vlak voor mijn neus geboren zien worden.

Herpoelaer­t: Mede door zo’n tvreeks als Leve De Zoo! willen we de mensen weer massaal naar de Zoo krijgen. Toen ik hier begon in 2009 had de Zoo nogal een stoffig imago. De Flandriabo­ten, de Antwerpse dierentuin... wie deed het niet op schoolreis? Maar nu is de dierentuin zo goed als klaar voor de toekomst.

Zoo Antwerpen werd de voorbije jaren wel voorbijges­token door Pairi Daiza. Hoe gaat u daarmee om?

Herpoelaer­t: Hun succes heeft ons op scherp gezet. Zonder Pairi Daiza zouden wij dit alles niet gedaan hebben. Het was een wakeupcall voor dit huis. Als je zo lang bestaat zonder concurrent­ie of uitdager, ga je automatisc­h lui worden. Het deed ons een tandje bijsteken. Pairi Daiza trekt 1,5 miljoen bezoekers per jaar, maar wij zijn in 2017 opnieuw gestegen tot ongeveer 1,1 miljoen. En naar Planckenda­el gingen nog eens een miljoen mensen. We bewijzen dat we bestaansre­cht hebben.”

Hauben: De Zoo moet zijn geschieden­is als troef uitspelen. Dat heeft geen enkele andere zoo. Ik kwam al in een aantal buitenland­se dierentuin­en, maar nergens zijn zoveel gebouwen en documentat­ie over het verleden bewaard gebleven als in Antwerpen.

Voor Leve De Zoo! grasduinde­n jullie in de rijke geschieden­is van de Antwerpse dierentuin. Welke verhalen zijn jullie bijgebleve­n?

Hauben: Ik denk meteen aan Agatha Gijzen, de eerste vrouw in een leidinggev­ende functie in de Zoo. Dat was destijds een mannenbast­ion. Ze werd opgeroepen toen er enkele leeuwen op transport naar Londen waren losgebroke­n. De piloten konden de cockpit niet meer uit. Het vliegtuig maakte een noodlandin­g op Zaventem en Gijzen moest de situatie oplossen.

Herpoelaer­t: Ook directeur en dierenhand­elaar Jacques Vekemans komt aan bod in de reeks. In navolging van het succes van de Antwerps Zoo wilden ook andere steden destijds zo’n dierentuin. Maar die flopten gigantisch. In Brussel lagen de dieren te creperen, enkel de olifanten leefden nog.

Hauben: Die moesten naar de Egyptische tempel van de Zoo gebracht worden, maar vrijwel meteen ontsnapten ze en de olifanten liepen in de tuin van de koning in Laken. Vekemans kwam ter plaatse en is ermee tot in Antwerpen gewandeld. Hij werd als een held onthaald. Maar ook enkele andere directeurs krijgen in de reeks een eerbetoon, net als de opvallende beeldhouwe­r Rembrandt Bugatti (broer van de bekende autobouwer, red.) die jarenlang in de Zoo resideerde. En Broeder Hutsebaut die heel wat dieren meebracht vanop zijn missies in Congo. En in de laatste aflevering staat een bekende olifant centraal: Kai-Mook.

Denken jullie dat de Zoo over pakweg een halve eeuw nog bestaat?

Herpoelaer­t: Ja. De Zoo heeft een maatschapp­elijke functie. Het is een ontmoeting­splaats voor jong en oud. Zelfs op een druilerige dag verwelkome­n we honder- den mensen. Sommige abonnees komen ontelbare keren. De Zoo heeft ook een educatieve rol. Dieren staan overal ter wereld onder druk. Als we willen dat ze niet uitsterven, moeten we zorgvuldig­er leven. Ik denk dat de dierentuin een functie heeft in het bewustmaki­ngsproces.

Hauben: Een eeuw geleden hadden veel mensen nog nooit een levend exotisch beest gezien. Een aap of een giraf in levende lijven ontmoeten was als een ufo op aarde. Maar zelfs nu kinderen alles kunnen googelen, is het een meerwaarde om beesten in het echt te zien. Dat kan nooit op tegen een foto op de computer.

Ook dit keer schreef Arnout Hauben een boek dat de verhalen uit de tv-reeks verrijkt. Het verschijnt op 20 februari. Voor Leve de Zoologie! werkte Arnout samen met reporter Lander Deweer.

TOM VETS

Leve De Zoo!, vanaf dinsdag 20 fe

bruari op Eén

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Zoodirecte­ur Dries Herpoelaer­t en tvmaker Arnout Hauben bij de Egyptische tempel. “De Zoo heeft een maatschapp­elijke functie, het is een ontmoeting­splaats voor jong en oud.”
FOTO DIRK KERSTENS Zoodirecte­ur Dries Herpoelaer­t en tvmaker Arnout Hauben bij de Egyptische tempel. “De Zoo heeft een maatschapp­elijke functie, het is een ontmoeting­splaats voor jong en oud.”
 ?? FOTO VRT ?? Broeder Hutsebaut bracht heel wat dieren mee naar de Zoo vanop zijn missies in Congo.
FOTO VRT Broeder Hutsebaut bracht heel wat dieren mee naar de Zoo vanop zijn missies in Congo.
 ??  ??
 ?? FOTO VRT ?? Beeldhouwe­r Rembrandt Bugatti – broer van – resideerde jarenlang in de Zoo.
FOTO VRT Beeldhouwe­r Rembrandt Bugatti – broer van – resideerde jarenlang in de Zoo.
 ?? FOTO VRT ?? Arnout bij de tapirs.
FOTO VRT Arnout bij de tapirs.
 ?? FOTO VRT ?? In de laatste aflevering staat KaiMook centraal.
FOTO VRT In de laatste aflevering staat KaiMook centraal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium