Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpena­ar schrapt trouw omdat bruid wordt bedreigd met ontvoering

Antwerpena­ar schrapt sprookjesh­uwelijk nadat verloofde wordt afgeperst door guerrilla’s

- DIRK COOSEMANS

De politie van de Colombiaan­se havenstad Cartagena is een onderzoek gestart nadat Antwerpena­ar Kevin Wendum en zijn aanstaande Amerikaans­e bruid Becky Stein in allerijl hun daar geplande sprookjesh­uwelijk voor vierhonder­d gasten hebben afgelast. De vrouw kreeg dreigberic­hten van guerrillab­eweging ELN: “Betaal 300.000 dollar. Opdat we uw veiligheid kunnen garanderen”, klonk het. Ze konden niet anders dan dit ernstig nemen, want het ELN heeft 3.000 ontvoering­en op zijn geweten.

Cartagena, een kuststad vol koloniale pracht en praal in Colombia, is het nieuwe Las Vegas voor trouwende Amerikanen. Ook de Antwerpse zakenman Kevin Wendum, die al enkele jaren in de States woont, en zijn Amerikaans­e bruid Becky Stein hadden de plek uitgekozen voor hun huwelijk. Beiden komen uit welgesteld­e families. Kevin is nu bankier in New York, maar groeide op in Antwerpen, waar hij school liep in het Joodse Tachkemoni Atheneum.

Het sprookjesf­eest was gepland op 10 februari, overmorgen. Vierhonder­d gasten, onder meer de familie uit Antwerpen, waren uitgenodig­d en reisden al af naar Amerika. Maar toen ging het mis. Becky kreeg verschille­nde Engelstali­ge berichten via WhatsApp. Een man die zich Camilo noemt en die beweert lid te zijn van guerrillab­eweging ELN schreef onder meer: ‘U moet 300.000 dollar (243.000 euro, red.) storten. Alleen zo kunnen we uw veiligheid garanderen.’

President op de hoogte

De familie diende meteen een klacht in en de politie onderzoekt nu de zaak omdat men vreest dat het ELN de bruid wou ontvoeren. De affaire veroorzaak­t heel wat opschuddin­g in het naar vrede zoekende Latijns-Amerikaans­e land. Zelfs de president van Co- lombia en de minister van Defensie werden op de hoogte gebracht, want de huwelijksi­ndustrie in Cartagena is er van vitaal belang.

De schrijver van de dreigberic­hten kon echter niet ontmaskerd worden en daarom besloot het paar het feest te verhuizen naar New York. ‘Lieve familie en vrienden. In de afgelopen dagen ontvingen we een bedreigend­e boodschap’, lieten ze in een bericht weten aan de gasten. ‘De Colombiaan­se autoriteit­en hebben aanbevolen het huwelijk niet te laten plaatsvind­en in Cartagena. Wij moeten die ongelukkig­e ontwikkeli­ng accepteren’, stond er nog.

Het feest zal nu plaatsvind­en in New York en dat is een stevige domper. Hoewel, op pracht en praal zal er niet te veel moeten worden ingeboet. De uiterst chique huwelijksl­ijst vol dure cadeaus die op de website van het beroemde warenhuis Bloomingda­le’s gepublicee­rd wordt, laat niets aan de verbeeldin­g over.

Aanslagen en losgeld

Dat deze zaak tot bij de Colombiaan­se president raakte, heeft alles te maken met de angst voor het ELN. Dat is een communisti­sche guerrillab­eweging met goed 2.500 strijders die nog steeds actief is. Anders dan het FARC, een andere linkse guerrilla, weigert het ELN vrede te sluiten. Onderhande­lingen daarover zijn onlangs afgesprong­en. Het ELN specialise­erde zich in aanslagen en het ontvoeren van tegenstand­ers en het eisen van losgeld. Drieduizen­d mensen zouden door hen ontvoerd zijn in de jaren van hevige strijd. Dat de beweging met dit dreigberic­ht opnieuw van zich laat horen, wordt in de Colombiaan­se pers aanzien als “uiterst onrustwekk­end voor de heersende vrede”.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? De Colombiaan­se kuststad Cartagena is het nieuwe Las vegas voor trouwende Amerikanen.
FOTO RR De Colombiaan­se kuststad Cartagena is het nieuwe Las vegas voor trouwende Amerikanen.
 ?? FOTO RR ?? Becky Stein en Kevin Wendum.
FOTO RR Becky Stein en Kevin Wendum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium