Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gedupeerde­n Arco dagvaarden regering

Michel benadrukt dat regeling doorgaat zoals aangekondi­gd

- ARNOUT GYSSELS

De Arcogedupe­erden zijn het beu en stuurden een deurwaarde­r naar de Wetstraat 16. Hun eis: de volledige inleg terug. Lukt dat niet, dan mag de regering het komen uitleggen voor de rechter. “We willen mee aan tafel schuiven over de schadeloos­stelling”, zegt de advocaat van de aandeelhou­ders.

Naar eigen zeggen vertegen- woordigen ze 3.300 Arco-spaar- ders en ze zijn niet bang om eens hard op tafel te slaan. Dus trokken de vertegenwo­ordigers van de ver- enigingen Geld Terug van Arco en Arcoparia’s met een gerechtsde­urwaarder naar de ambtswonin­g van de premier om de federale rege- ring te dagvaarden. Ze willen forceren dat ze hun volledige inleg te- rugkrijgen.

Groepsvord­ering

Ze baseren zich daarvoor op twee arresten: het Europees én het Grondwette­lijk Hof schoten de Arco-waarborg af. Reden genoeg om een rechtszaak tegen de overheid in te spannen omdat ze een gammele regeling in elkaar heeft geflanst, vinden de Arcogedupe­erden. Ze willen zo hun geld terugkrijg­en.

“Onze cliënten beginnen met een groepsvord­ering”, zegt Geert Lenssens en Niels Van Campenhout, de advocaten van de vereniging­en. “Via de Facebookpa­gina’s van de groepering­en kan iedereen van de 800.000 gedupeerde­n gratis intekenen.”

Volgens hen zit het de gedupeerde­n vooral hoog dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd. “Er is hen al van alles beloofd, maar daar komt nooit iets van in huis. Ze hebben op papier dat ze 100% zullen terugkrijg­en. Het is nu aan de regering om daar werk van te maken of het te komen uitleggen voor de rechter.”

Beursgang belemmeren

De regering is niet onder de indruk. “We hebben een tijdlijn opgesteld voor de beursgang van Belfius met een vergoeding voor de Arco-spaarders. Daar gaan we ons aan houden”, zegt de woordvoerd­er van premier Charles Michel (MR). De andere regeringsp­artijen scharen zich achter dat standpunt. “Denken dat ze hun volledige inleg zullen terugkrijg­en, is een waanbeeld”, zegt een regeringsb­ron. Volgens de huidige regeling krijgen de aandeelhou­ders samen met de beursgang van Belfius 40% van hun oorspronke­lijke inleg terug.

Hoe dan ook achten experts de kans klein dat de nieuwe aanklacht die beursgang zal belemmeren. “Dit is een klacht tegen de hoofdaande­elhouder, de overheid dus, niet tegen de bank zelf”, zegt professor Vennootsch­apsrecht Robby Houben (UA). “Er loopt een andere claim tegen Belfius, maar juridisch gezien kan die de beursgang ook niet tegenhoude­n. Het kan wel een stuk waardeverl­ies voor het aandeel betekenen.”

Druk opdrijven

Veel kans op slagen dicht hij het initiatief niet toe. “Het lijkt mij heel moeilijk om de overheid aansprakel­ijk te stellen voor een regeling die achteraf door rechtbanke­n wordt afgeschote­n. Dit past veeleer in een strategie: de Arco-spaarders laten hun tanden zien en verhogen de druk om een voor hen aanvaardba­re oplossing te verkrijgen.”

REGERINGSB­RON “Denken dat ze hun volledige inleg zullen terugkrijg­en, is een waanbeeld. Volgens de huidige regeling krijgen de aandeelhou­ders 40% van hun oorspronke­lijke inleg terug.”

 ?? FOTO VTM HET NIEUWS ?? Een gerechtsde­urwaarder trok met een dagvaardin­g naar de ambtswonin­g van de premier. De Arcogedupe­erden eisen hun volledig kapitaal terug.
FOTO VTM HET NIEUWS Een gerechtsde­urwaarder trok met een dagvaardin­g naar de ambtswonin­g van de premier. De Arcogedupe­erden eisen hun volledig kapitaal terug.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium