Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Deurwaarde­r aan de verkeerde deur

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Premier Charles Michel kreeg gisteren een deurwaarde­r aan de deur. Als vertegenwo­ordiger van de Belgische regering wordt hij gedagvaard door twee vereniging­en van ex-Arco-coöperante­n die 100% van hun investerin­gen terug willen van de Belgische Staat. De ex-coöperante­n zijn het wachten beu en voelen zich bedrogen. Dat zijn ze ook. Maar niet door de regering, wel door de organisati­e aan wie ze hun zuurverdie­nde centen hebben toevertrou­wd.

De Arco-saga is een triest verhaal dat al meer dan zeven jaar aansleept. In de jaren negentig kochten 800.000 mensen aandelen van Arco, de financiële instelling van de christelij­ke arbeidersb­eweging ACW, nu Beweging.net. Ze dachten dat hun spaarcente­n in veilige handen waren. Dat het om aandelen ging, beseften veel coöperante­n niet eens.

Toch investeerd­e Arco bijna het volledige bedrag in Dexia. Bij het faillissem­ent van die bank in 2011 ging al het geld van de kleine spaarders in rook op. Dat is dieptragis­ch voor die mensen. Dat ze razend zijn, dat ze zich verenigen en een advocaat onder de arm nemen, dat ze er alles aan doen om hun centen terug te krijgen… het is volkomen begrijpeli­jk. Maar waarom kloppen ze aan bij de premier? Moeten ze niet bij Beweging.net zijn?

Jazeker. In de eerste plaats is hun vertrouwen beschaamd door de arbeidersb­eweging. Die had hun geld nooit op deze manier mogen beleggen. Al is het ook begrijpeli­jk dat de slachtoffe­rs zich tot de premier wenden. De Belgische regering heeft in 2011 onder druk van CD&V zijn eigen arbeidersb­eweging onmiddelli­jk uit de wind gezet door te beloven dat de coöperante­n zouden worden vergoed door de Belgische Staat. Zo komt het dat de gedupeerde­n van Arco niet alleen bedrogen zijn door hun vakbond, maar ook nog eens de speelbal zijn geworden in een politiek spel. CD&V heeft een oplossing voor het Arco-dossier in het regeerakko­ord laten zetten. N-VA, altijd een vurig tegenstand­er van een oplossing met belastingg­eld, heeft dat laten gebeuren om andere programmap­unten in het akkoord te krijgen.

En nu komt ook Europa zich met de zaak moeien. Want wat de regering ook probeert, Europa wil niet dat de Arco-slachtoffe­rs rechtstree­ks vergoed worden met overheidsg­eld. Terecht. Het is gewoon niet rechtvaard­ig dat alle belastingb­etalers moeten opdraaien voor een slechte financiële belegging van één arbeiderso­rganisatie.

De advocaat van de gedupeerde Arco-spaarders denkt er blijkbaar anders over. Hij maakt zich sterk dat de slachtoffe­rs 100% van hun centen kunnen terugkrijg­en. Die belofte zal hem zelf allicht en flinke duit opbrengen, maar zijn cliënten worden er geen cent rijker van. Ze dreigen gewoon een derde keer het slachtoffe­r te worden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium