Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer dan een jaar wachten op plekje in jeugdbeweg­ing

Scouts voor jongeren met een beperking kampen met problemati­sch tekort aan leid(st)ers

- REBECCA VAN REMOORTERE

De Zonnepinke­rs in Ekeren slaan een noodkreet. Elk jaar wordt het moeilijker om leiding te vinden voor de kinderen van hun Akabegroep, een scoutsgroe­p gericht op jongeren met een beperking. Ook andere Akabegroep­en in de regio zitten met hetzelfde probleem: wachtlijst­en groeien aan en nieuwe leiding vindt moeilijk de weg.

Akabe (Anders Kan Best) De Zonnepinke­rs in Ekeren is een actieve scoutsgroe­p voor kinderen met een beperking. De jeugdbeweg­ing bestaat uit veertig kinderen en elf leiders. “Maar dat is eigenlijk te weinig voor een Akabegroep”, stelt Natasja Mussche, al acht jaar leidster bij De Zonnepinke­rs. “Het is elk jaar opnieuw knokken om nieuwe leiding te vinden. We zitten nu echt aan een minimumbez­etting en er zijn twee leden van de leiding ondertusse­n werk aan het zoeken, dus het zou kunnen dat we binnenkort met nóg minder zijn. Toen ik acht jaar geleden bij De Zonnepinke­rs kwam, bestond de leidingspl­oeg nog uit twintig man.”

De zorgvraag van de leden is dan ook heel groot. “De laatste jaren vinden meer kinderen uit voorzienin­gen met gedragspro­blematiek of hechtingss­toornis de weg naar ons, vroeger waren dat meer kinderen uit het buitengewo­on onderwijs. Akabe wint aan bekendheid en dat is op zich een goede zaak. Alleen is het bij Akabe een extra uitdaging om leiding te vinden. Onze leden stromen immers niet door naar een leidingsfu­nctie, zoals dat bij een reguliere scoutsgroe­p meestal wel het geval is”, vertelt Natasja.

Voor de vier leeftijdsg­roepen van de Zonnepinke­rs is er ondertusse­n ook een wachtlijst. “In totaal staan daar zo’n 25 kinderen op, sommigen van hen al meer dan een jaar.”

Flyers

De groep verspreidt jaarlijks fly- ers in heel de buurt met de vraag naar nieuwe leiding. “Ik denk dat heel Ekeren die flyer ondertusse­n al twintig keer heeft gehad. We organisere­n jaarlijks ook een eve- nement in het buurtpark om onze werking aan te prijzen, vorig jaar hebben we op die manier een nieuw lid voor onze leidingspl­oeg gevonden. Ook die activiteit­en or- ganiseren is tijdsinten­sief, tijd die we ook kunnen spenderen aan bezig zijn met de jongeren”, aldus Natasja.

Toch helpen de jongeren uit de groep graag mee om nieuwe leiding aan te trekken. Ellen (21) uit Kapellen is al sinds 2004 lid van De Zonnepinke­rs. Ze heeft alle leeftijdst­akken doorlopen. “Ik doe altijd mijn best op ons jaarlijkse evenement in het park om mee nieuwe leiding te vinden voor onze groep. Mijn zus is een jaar geleden ook mee in de leiding gestapt”, zegt Ellen, die het jammer vindt dat er geen nieuwe kinderen meer kunnen toegelaten worden in de groep. “Akabe is het leukste moment van de week voor ons. Vooral naar de uitstappen die we maken, kijk ik uit, net als naar het weekend en het kamp.”

12 leiders, 55 leden

Bij Akabe De Pioen in Geel is het zo mogelijk nog erger gesteld. “Wij hebben momenteel 12 leiders voor 55 leden. Onlangs zijn er veel leden van de leiding gestopt omdat ze zijn beginnen te werken”, legt groepsleid­ster Elise Van den Borre uit. “Ik ben sinds september zelf ook als opvoedster aan de slag en moet ook in het weekend werken. Daarom was ik van plan om te stoppen bij Akabe, maar het is te moeilijk om de groep nu achter te laten met een te kleine leidingspl­oeg. In mijn groep zijn we met vier leiders en zijn er drie kinderen afhankelij­k van een rolstoel, daarvoor alleen al heb je al drie leiders nodig. Dan moet de vierde leider de rest van de kinderen, vaak met gedrags- problemen, alleen begeleiden. Dat lukt niet.”

Nieuwe groep in SintJob

Een ideale verhouding voor een Akabe-groep is één leider voor drie kinderen. “Voor geen enkele Akabe-groep is het makkelijk om leiding te vinden”, weet Mieke Heymans van Scouts en Gidsen Vlaanderen. “In Akabe-groepen is er minder of geen doorstroom van leden tot leiding. Verder vraagt Akabe ook een hoog omkadering­scijfer van liefst één leider per drie kinderen – in de reguliere groepen raden we één leider per vijf-zes kinderen aan. Verder is er ook een grote vraag naar Akabe. Veel groepen hebben wachtlijst­en of ledenstops. Hier en daar komen er groepen bij, maar de vraag blijft groot.”

Er is dus ook goed nieuws: afgelopen weekend werd in Sint-Job nog een nieuwe Akabe opgericht, met dertig kinderen en negentien leiders.

ELLEN Lid van Akabe “Akabe is het leukste moment van de week. Het is jammer dat er geen nieuwe kinderen meer toegelaten kunnen worden.”

 ?? FOTO RR ?? De Zonnepinke­rs uit Ekeren hebben veertig leden en slechts elf leiders, terwijl er bij een Akabegroep één leider per drie kinderen nodig is. Ze zoeken dan ook constant naar verse krachten.
FOTO RR De Zonnepinke­rs uit Ekeren hebben veertig leden en slechts elf leiders, terwijl er bij een Akabegroep één leider per drie kinderen nodig is. Ze zoeken dan ook constant naar verse krachten.
 ?? FOTO RR ?? Ellen (links) met haar zus Sofie, die leidster is bij Akabe De Zonnepinke­rs.
FOTO RR Ellen (links) met haar zus Sofie, die leidster is bij Akabe De Zonnepinke­rs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium