Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Open klassenraa­d in opmars: ook leerlingen en ouders welkom

- (pl)

Alle leerlingen van het Erasmusath­eneum van Deinze mogen vanaf volgend schooljaar de klassenrad­en bijwonen na de kerst en paasexamen­s. Ook in het Antwerpse Stedelijk Lyceum Durlet is die uitzonderl­ijke regeling al van toepassing.

“Vroeger zou een leraar tijdens een klassenraa­d misschien gezegd hebben: ‘die leerling is een luierik’. Nu hoor je dat niet meer. Doordat de leerlingen zelf aanwezig zijn, is de manier waarop de leraren over hen spreken, veranderd. De inhoud blijft hetzelfde, alleen wordt het nu objectief verwoord.” Het is een van de voordelen van de open klassenrad­en, zegt Daphné Roman, leerlingen­begeleider in het Erasmusath­eneum in Deinze. Haar school organiseer­t al enkele jaren open klassenrad­en in de bso-afdeling. Vanaf volgend schooljaar breidt ze het systeem uit naar alle leerlingen. Elk van de vijfhonder­d leerlingen is dan welkom op de vergaderin­gen die over hen gaan. Het is de bedoeling dat ze dan ook hun mening geven, en ook hun ouders mogen erbij zijn.

Voor zover bekend is de school uit Deinze, samen met het Antwerpse Stedelijk Lyceum Durlet, de enige die dat doet. In Antwerpen gaat het wel enkel over de leerlingen, niet de ouders.

De Vlaamse Scholieren­koepel is helemaal gewonnen voor het idee. Ook de onderwijsk­oepels en minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zijn niet tegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium