Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schop gaat nu echt in de grond voor Oosterweel­verbinding

Op Linkeroeve­r beginnen vandaag eerste werken om Antwerpse Ring volledig rond te maken

- PATRICK VAN DE PERRE

De schop voor de aanleg van de Oosterweel­verbinding gaat vandaag in de grond op Linkeroeve­r. Daarmee wordt het startsein gegeven voor een van de grootste mobiliteit­sprojecten ooit in Vlaanderen.

Op de kruising van de op- en afrit Linkeroeve­r met de Blancefloe­rlaan op Linkeroeve­r begint de aanleg van een tijdelijke park & ride voor tweehonder­d auto’s. Het zijn de eerste officiële werkzaamhe­den in het kader van de Oosterweel­verbinding.

Het is Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) die donderdag de symbolisch­e schop in de grond komt steken. Pas half december vorig jaar werd de stedenbouw­kundige vergunning afgeleverd voor de werkzaamhe­den voor de Oosterweel­verbinding op Linkeroeve­r en in Zwijndrech­t.

Dat gebeurde nadat de Vlaamse overheid en de gemeente Zwijndrech­t eind augustus 2017 een akkoord hadden gesloten over te nemen maatregele­n om de leefbaarhe­id in de gemeente ook na de bouw van de Oosterweel­verbinding te garanderen.

Eén van die maatregele­n is het vermindere­n van het verkeersov­erlast van de E17 in de zone tussen de op- en afrit Kruibeke en de verkeerskn­oop Antwerpen-West.

Versmalde rijstroken op E17

Hoewel vandaag symbolisch de schop in de grond gaat, zijn er al sinds 2016 voorbereid­ende werken aan de gang die te maken hebben met de Oosterweel­verbinding. Onder meer langs de Antwerpse Ring zijn op verscheide­ne plekken nieuwe nutsleidin­gen aangelegd.

De werkzaamhe­den op Linkeroeve­r zullen pas in september écht goed zichtbaar worden. Versmalde rijstroken op de E17 voor de Kennedytun­nel zullen de eerste stap vormen.

De Charles de Costerlaan op Linkeroeve­r wordt op termijn een fiets- en wandelboul­evard. Op die manier krijgt de Waaslandtu­nnel een lokale functie. De werkzaamhe­den op Linkeroeve­r moeten in principe in 2023 klaar zijn.

Klaar in 2025

Voor het begin van de aanleg van de nieuwe Scheldekru­ising is het wachten tot in 2019. Dan gaat het graven van de tunnels van start en wordt het Oosterweel­knooppunt op de Antwerpse rechteroev­er aangelegd. Dat leidt tot de aansluitin­g op de noordelijk­e Ring.

Als alles volgens plan verloopt, is de Oosterweel­verbinding klaar in 2025. Al denken specialist­en dat dit een wel heel strakke deadline is. De oplevering van het project zou dus best een jaar vertraging kunnen oplopen.

En de overkappin­g?

De totale kostprijs wordt geschat op 3,25 miljard euro. Dat bedrag wordt integraal in de Vlaamse begroting opgenomen.

In dit hele verhaal is de overkappin­g van de Ring nog niet meegenomen. Hoewel de actiegroep­en en de Vlaamse overheid via het Toekomstve­rbond een akkoord hebben, moet er nog veel studiewerk worden verricht.

En dat studiewerk is nu volop bezig. Een aantal internatio­nale ontwerptea­ms moeten in de loop van dit voorjaar met enkele voorstelle­n voor de overkappin­g van verschille­nde delen van de Ring komen.

 ??  ?? Vandaag beginnen op Linkeroeve­r de eerste officiële werkzaamhe­den voor de Oosterweel­verbinding. Er wordt een tijdelijke park & ride aangelegd aan de op en afrit van de Ring. Naast het viaduct van de Blancefloe­rlaan zal in februari 2019 een permanente...
Vandaag beginnen op Linkeroeve­r de eerste officiële werkzaamhe­den voor de Oosterweel­verbinding. Er wordt een tijdelijke park & ride aangelegd aan de op en afrit van de Ring. Naast het viaduct van de Blancefloe­rlaan zal in februari 2019 een permanente...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium