Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Prins Laurent mag zich in de Kamer gaan verdedigen

Na gedeelteli­jk verlies dotatie als sanctie door regering

- (bb)

De vraag van prins Laurent om in de Kamer te mogen pleiten tegen de inhouding van een deel van zijn dotatie wordt ingewillig­d. Na de krokusvaka­ntie wordt beslist hoe en wanneer dat zal gebeuren.

Kamervoorz­itter Siegfried Bracke (N-VA) zoekt momenteel samen met de fracties naar een oplossing die prins Laurent moet toelaten om zich in de Kamer te verdedigen. In december besliste de regering om dit jaar een deel van zijn dotatie in te houden. De Kamer heeft daarbij het laatste woord. Maar in tegenstell­ing tot eerdere berichten wordt dat geen formalitei­t.

Naar verluidt werkt Bracke op het spoor van een commissie Vervolging­en ad hoc. Die commissie, onder het voorzitter­schap van Raf Terwingen (CD&V), komt samen wanneer het gerecht parlements­leden wil vervolgen. Daarbij wordt eventueel de parlementa­ire onschendba­arheid opgeheven. Niet dat prins Laurent over dergelijke onschendba­arheid beschikt. Maar de werkwijze van de commissie laat de monseigneu­r zelf of zijn vertegenwo­ordiger toe om zich te verdedigen. Ook de advocaat van de regering krijgt daarbij het woord.

Laurent verspeelde een deel van zijn dotatie omdat hij aanwezig was op een viering van het negentigja­rige bestaan van het Chinese leger. Daarvoor had hij geen toestemmin­g gevraagd aan de regering, iets wat na diverse incidenten uitdrukkel­ijk was afgesproke­n. De prins verliest 46.200 euro per jaar, op een totaal van 308.000 euro. De sanctie volgde na ruggespraa­k met koning Filip.

Primeur

De beslissing van de commissie moet nadien door de voltallige Kamer worden goedgekeur­d. In principe kan Laurent vragen om zich ook daar te verdedigen. Haast vijftien jaar geleden gebruikte Willy Claes (sp.a) dit recht in de hoop – tevergeefs – om aan verdere vervolging in de Agusta-zaak te ontkomen. Hij was voordien doorverwez­en door de commissie Vervolging­en. De zitting verliep achter gesloten deuren. Het was de Kamerleden niet toegelaten om vragen te stellen.

In elk geval gaat het om een koninklijk­e primeur. Vandaar dat Bracke zelf naar een oplossing moet zoeken. De mogelijke bestraffin­g van leden van het koningshui­s die genieten van een dotatie is een gevolg van de zesde staatsherv­orming. Maar de wet spreekt zich niet concreet uit over de te volgen procedure. De Conferenti­e van Voorzitter­s – die in de Kamer de werkzaamhe­den organiseer­t – beslist na de krokusvaka­ntie.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Prins Laurent.
FOTO PHOTO NEWS Prins Laurent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium