Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Broer en zus naar Winterspel­en, maar voor mama waren centen op

Topschaats­ers uit Arendonk zamelen geld in zodat hun moeder toch mee naar Zuid-Korea kan

- SILKE REMMERY

Mama en papa gaan al jarenlang niet op reis om echt élke cent in de droom van hun topsporten­de kinderen te steken. En dat heeft geloond: kunstschaa­tsters Jorik (25) en Loena (18) Hendrickx vertrokken gisteren naar de Olympische Winterspel­en. Hoewel al het geld op was, kan hun mama toch mee dankzij een crowdfundi­ng. “Het was nu of nooit: dit is de enige keer dat mijn twee kinderen deelnemen aan de Spelen.”

Het Europees kampioensc­hap in Zwitserlan­d, intussen zeven jaar geleden, is de enige uitzonderi­ng. Verder heeft Lutgart Iemants (53) uit Arendonk haar kinderen Jorik en Loena Hendrickx, de bekendste kunstschaa­tsers van ons land, nog nooit live zien presteren op een groot tornooi. Zelfs toen haar zoon op de Olympische Winterspel­en in Sochi schaatste, heeft ze dat thuis via de laptop gevolgd. Nadat de kinderen zich naar de top hadden gewerkt – in een sport met amper subsidies of sponsorcon­tracten – was er geen geld meer over voor een ticket naar Rusland.

Trots opzijgezet

Maar nu mogen broer én zus naar de Winterspel­en in het Zuid- Koreaanse Pyeongchan­g, dus moest moeder mee, vonden Jorik en Loena. Ze hielden een crowdfundi­ng, tot twijfel van Lutgart zelf: “Jongens, ik ga me toch niet laten sponsoren om mee te kun- nen? Dat was mijn eerste idee. Maar ik heb mijn trots opzijgezet, want mijn kinderen wilden het zo graag en zonder hulp lukte het echt niet.”

Jorik en Loena vonden dat ze het gewoon moesten proberen. “Stel dat ze mee kon, dan was het een mooie beloning voor haar harde werk”, zegt Jorik. “Ze heeft altijd veel voor onze sport betekend. Al het geld dat onze ouders hadden, staken ze in onze topsportca­rrière. In de laatste twintig jaar zijn ze zelfs nooit op reis geweest om hun centen te kunnen sparen.”

5.000 euro

Het vliegticke­t, het verblijf en de toegang tot het stadion kosten in totaal 5.000 euro. De teller stond gisteren, toen Jorik en Loena op het vliegtuig stapten, op meer dan 4.300 euro. Dus vliegt Lutgart hen maandag achterna naar Zuid-Korea. Papa supportert wel nog van thuis. “We zijn iedereen die ons heeft geholpen heel dankbaar. Het is super dat ze dit een even unieke kans voor mama vinden als wij.”

Want uniek is het alleszins: voor Jorik zijn het wellicht de laatste Spelen. “De kans is dus groot dat dit de enige keer is dat mijn zus en ik samen naar de Spelen gaan. Het was nu of nooit.”

En die laatste Spelen zal hij anders beleven met zijn mama erbij. “Als ik volgende week vrijdag een goede prestatie neerzet, zal ik die euforie tenminste kunnen delen. In Sochi kon ik dat enkel met mijn trainster, die na mijn wedstrijd onmiddelli­jk terug moest vliegen. En toen ik mijn moeder pas een week later terugzag, was de vreugde al wat bekoeld.”

Ironisch genoeg zal Lutgart de wedstrijd in de tribune minder goed kunnen volgen dan thuis op de computer. Voor de duurste tickets van 600 euro, dicht bij het ijs, was geen budget in de crowdfundi­ng. Niet dat Lutgart dat erg vindt, zolang ze er maar bij is. “Nu zal ik de sfeer van de Winterspel­en tenminste zelf kunnen opsnuiven. Er zullen tranen van geluk vloeien, weet ik nu al.”

JORIK HENDRICKX

Schaatser “De kans is groot dat dit de enige keer is dat mijn zus en ik samen naar de Spelen gaan.”

 ?? FOTO BELGA ?? Loena en Jorik Hendrickx in het station BrusselZui­d, op weg naar de luchthaven om naar de Winterspel­en in ZuidKorea te vertrekken. “In de laatste twintig jaar zijn onze ouders nooit op reis geweest om voor ons hun centen te kunnen sparen.”
FOTO BELGA Loena en Jorik Hendrickx in het station BrusselZui­d, op weg naar de luchthaven om naar de Winterspel­en in ZuidKorea te vertrekken. “In de laatste twintig jaar zijn onze ouders nooit op reis geweest om voor ons hun centen te kunnen sparen.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium