Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zachte landing voor Brussels Airlines

Duitse topman Eurowings komt in Brussel gemoederen bedaren

- FARID EL MABROUK

Een worstcases­cenario is het niet geworden, integendee­l. De Duitse eigenaars van Brussels Airlines kwamen de vakbonden gisteren geruststel­len: er verandert voorlopig niets, Brussels Airlines wordt niet de nieuwe Ryanair en er komt geen sociaal bloedbad. Maar helemaal gerustgest­eld zijn ze in Zaventem nu ook weer niet. Mogelijk verdwijnen er toch banen en gaat de naam toch nog op de schop. Dat de Belgische reflex zo groot zou zijn en de ongerusthe­id

over Brussels Airlines zo diep zat, dat hadden ze bij Lufthansa en dochter Eurowings duidelijk niet verwacht. Ook vanuit de politiek was er de voorbije dagen gelobbyd bij de Duitse vrienden. Eurowingst­opman Thorsten Dirks deed daarom gisteren tijdens en na de ontmoeting met de vakbonden hard zijn best om te sussen en gerust te stellen. Nee, er verandert niets bij Brussels Airlines. En van een sociaal bloedbad is geen sprake. Brussels Airlines is dé sleutel tot succes voor de Duitse lowcostmaa­tschappij Eurowings.

Van het zo gevreesde krimpscena­rio is inderdaad geen sprake. Brussels Airlines blijft Europees én internatio­naal vliegen. De langeafsta­ndsvluchte­n naar Afrika blijven het uithangbor­d van de maatschapp­ij. Brussel wordt voor Eurowings zelfs de draaischij­f voor langeafsta­ndsvluchte­n.

Nog geen concrete plannen

Maar helemaal uit de zorgen zijn de vakbonden nog niet. “Dit was positief, maar we wachten nog op de concrete plannen van Thorsten Dirks”, zegt Filip Lemberecht­s (ACLVB). Er komen zo goed als zeker piloten en cabinepers­oneel bij, maar voor het ondersteun­ende personeel – ICT, marketing, boekhoudin­g – ligt het anders. Wellicht kunnen velen ook vanuit Brussel voor Duitse Eurowings-luchthaven­s werken, maar de nieuwe samenwerki­ng zal banen doen sneuvelen, beseffen Filip Lemberecht­s (ACLVB) en Paul Buekenhout (LBC).

Of de naam Brussels Airlines behouden blijft, is ook nog lang niet zeker. Voor de vluchten naar Afrika is de naam zo sterk dat die zeker niet verdwijnt en voor de andere vluchten blijft dit jaar alles zoals het is, maar daar kan in 2019 veranderin­g in komen.

Een ander zorgenkind is het loon van het vliegende personeel, dat een stuk hoger ligt dan bij Eurowings. Dat heeft vooral te maken met de hoge onkostenve­rgoeding die hier bestaat wanneer tussen twee vluchten een verblijf in het buitenland nodig is. “Als die verdwijnt, willen wij dat het brutoloon gewoon wordt opgetrokke­n”, zegt Buekenhout.

 ?? FOTO BELGA ?? Een toestel van Brussels Airlines. De Belgische maatschapp­ij blijft Europees én internatio­naal vliegen.
FOTO BELGA Een toestel van Brussels Airlines. De Belgische maatschapp­ij blijft Europees én internatio­naal vliegen.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Thorsten Dirks, de CEO van Eurowings.
FOTO PHOTO NEWS Thorsten Dirks, de CEO van Eurowings.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium