Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aanbod all-in kan schooluitv­al nog meer voorkomen

Gedeputeer­de Verhaert groepeert alles op één campus

- PAUL VERBRAEKEN

Het provinciaa­l onderwijs in Antwerpen biedt vanaf volgend schooljaar allinkanse­n aan op zijn campussen. Daardoor stijgt de kans om rond een studiethem­a toch een diploma te behalen.

In ons onderwijss­ysteem zijn zwakkere leerlingen nu nog te vaak slachtoffe­r van het watervalef­fect waarbij een leerling die moeilijker meekan in zijn richting, vaak van school moet veranderen om daar een ‘gemakkelij­ker’ richting te volgen. Maar juist dat veranderen versterkt vaak het uitvalrisi­co, om zonder enig diploma de school te verlaten. Ook de ‘schotten’ tussen ASO, KSO, TSO en BSO versterken dat, menen pedagogen.

Bij het begin van dit schooljaar besliste het Antwerpse provinciaa­l onderwijs al – teleurgest­eld door de debatten op Vlaams niveau – om zichzelf niet langer meer onder die etiketten te organisere­n. In een logisch uitvloeise­l zal datzelfde onderwijs, aldus gedeputeer­de Inga Verhaert (sp.a), nu vanaf september op de vier campussen voor een aanbod all-in zorgen. Rond elk aangeboden thema moet het mogelijk zijn via de gangbare dagcursuss­en, duaal leren, avondles, tweedekans­onderricht of volwasseno­nderwijs uiteindeli­jk een diploma te behalen.

Geen extra middelen nodig

“Welk parcours je uiteindeli­jk ook aflegt, hiermee stijgt de kans op succes en op een diploma. Als je weet wat je interesseg­ebied is, kun je via een rechtstree­ks parcours of via zijpaden toch verder. Dit is wat Frank Vandenbrou­cke destijds het zalmtrappr­incipe noemde: telkens een stapje hoger.” Volgens Verhaert vergt deze aanpassing geen extra middelen of aanwerving­en. “Het is vooral een kwestie van denkwerk en organisato­rische aanpak.”

Het Provinciaa­l Onderwijs in Antwerpen telt zowat 5.200 leerlingen, verspreid over vier (tot voor de fusie in PTS vijf) campussen: Piva Antwerpen (voeding) PTS Boom-Mechelen (nijverheid­stechniek), Pito Stabroek (land & tuinbouw) en aVant Deurne/Antwerpen. Vaak gaat het hierbij om opleidinge­n naar ‘knelpuntbe­roepen’.

“Je staat ervan versteld hoe hardnekkig men nog blijft aannemen dat bijvoorbee­ld nijverheid­sonderrich­t niet tot hoger onderwijs kan leiden. Het tegendeel is waar: 75% van die mensen volgt naderhand hoger onderwijs en doet het daar zeer goed.”

Een belangrijk­e bron uit het vrij onderwijs noemt de stap van het provinciaa­l onderwijs “héél terecht”.

Ook in katholiek onderwijs

“Maar hetzelfde gebeurt nu eigenlijk ook al in een aantal scholengro­epen van het katholiek onderwijs. Zo is er bijvoorbee­ld Don Bosco in Hoboken, waar eveneens avondlesse­n, tweedekans­onderricht, duaal leren, enzovoort aangeboden wordt. In de strikte ASOscholen is dat iets moeilijker, maar ook daar hebben bijvoorbee­ld de jezuïeten nu een technische richting.”

 ?? FOTO ID/ PHOTO AGENCY ?? Inga Verhaert: “Meer kans op een diploma’.”
FOTO ID/ PHOTO AGENCY Inga Verhaert: “Meer kans op een diploma’.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium