Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Merkel betaalt hoge prijs voor vierde ambtstermi­jn

SPD haalt zware ministerpo­sten binnen in nieuwe ‘Grosse Koalition’

- MARC VAN DE WEYER

Na de veruit langste regeringsv­orming uit de geschieden­is van de Bondsrepub­liek heeft Duitsland (bijna) een nieuwe regering. Gisteren legden de onderhande­laars van CDU, CSU en SPD de laatste hand aan een nieuwe ‘Grosse Koalition’. Nu maar hopen dat de SPDleden de GroKo op 4 maart hun zegen geven.

Liefst 135 dagen gingen er vooraf aan het regeerakko­ord. Ook in de laatste fase liepen de onderhande­lingen tussen CDU, CSU en SPD ruim voorbij de deadline. Net als bij de eerdere verkenning­sgesprekke­n tussen de partijen, en net als bij de mislukte onderhande­lingen vorig najaar over een ‘Jamaica-coalitie’ met groenen en liberalen.

De verdeling van de ministerpo­sten bleek een struikelbl­ok, maar gisteren werden christende­mocraten en sociaaldem­ocraten het ook daarover eens. Het was de op één na laatste stap op weg naar een nieuwe ‘Grosse Koalition’, kortweg

GroKo. 4 maart Want er is nog een finaal obstakel. Op zondag 4 maart beslissen de 463.000 leden van SPD of hun onderhande­laars genoeg uit de brand hebben gesleept om de aan de SPD-basis wijdverbre­ide afkeer van een nieuwe coalitie met Angela Merkel te doen vergeten. Het is niet uitgeslote­n dat die leden

toch voor de oppositie kiezen. Als ze dat doen, komen er geen GroKo en geen vierde regeringMe­rkel, maar zo goed als zeker nieuwe verkiezing­en. De SPD’ers hebben nochtans goede reden om daar bang voor te zijn. In de peilingen ligt hun partij op 18 procent, 2 procent lager dan de 20 procent in september, toen al de laagste score ooit voor SPD. CDU-CSU blijft stabiel op 31 procent. Maar samen hebben de GroKo-partijen in de recentste poll geen meerderhei­d meer. Posten SPD-leider Martin Schulz zal zijn weigeracht­ige achterban moeten overtuigen dat hij het onderste uit de kan heeft gehaald bij de onderhande­lingen. Hij haalde in elk geval zware ministerpo­sten binnen. Schulz zelf krijgt Buitenland­se Zaken, een rol die past bij de Europese ambities van de nieuwe regering. SPD krijgt ook Werkgelege­nheid en Sociale Zaken. In de coalitieon­derhandeli­ngen zette de partij sterk in op rechten voor flexi- en andere mini-jobs.

Nog opvallende­r was gisteren het nieuws dat SPD’er Olaf Scholz – de huidige burgemeest­er van Hamburg – de post Financiën krijgt, jarenlang het departemen­t van de strenge euromeeste­r Wolfgang Schäuble. Het bericht zorgde zelfs voor een daling van de rentevoete­n voor obligaties van enkele ‘zwakke’ eurozonela­nden. Heimat De conservati­eve CSU drukt haar stempel op het akkoord dan weer met een merkwaardi­ge toevoeging aan de portefeuil­lelijst. Het versterkte ministerie van Binnenland­se Zaken gaat naar CSUleider Horst Seehofer – die ook minister van ‘Heimat’ wordt. Wat er aan bevoegdhed­en achter die toch wat beladen term steekt, was gisteren niet duidelijk.

Duidelijk is dat de verzwakte kanselier Merkel een prijs heeft moeten betalen om aan haar vierde (en laatste) ambtstermi­jn te mogen beginnen. De aanstaande oppositiep­artijen van links en rechts haalden gisteren al hun eerste geschut boven. De grootste oppositief­ormatie, de rechts-populistis­che Alternativ­e für Deutschlan­d, zette daarbij meteen in op de migratiepl­annen van de nieuwe (en oude) coalitie.

 ?? FOTO'S EPA, AFP ??
FOTO'S EPA, AFP
 ??  ?? Martin Schulz.
Martin Schulz.
 ??  ?? Horst Seehofer.
Horst Seehofer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium