Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe race richting space

Rijke privéspele­rs nemen het over van nationale ruimteprog­ramma’s

- JENS VANCAENEGH­EM

Er is een nieuwe race naar de ruimte losgebarst­en. De lancering van de Falcon Heavy dinsdagavo­nd, het nieuwe paradepaar­dje van de flamboyant­e miljardair Elon Musk, heeft dat voor heel de wereld gedemonstr­eerd. Waar het vroeger de nationale ruimteprog­ramma’s waren die de dienst uitmaakten, zijn het nu bij uitstek de privébedri­jven die ons naar ongekende hoogtes willen brengen.

Waarom is de stunt met de Falcon Heavy zo baanbreken­d?

Zelf noemde Elon Musk de lancering een historisch­e gebeurteni­s. Kenners geven hem overschot van gelijk. “Dit zet de ruimtevaar­t op zijn kop”, zegt Kris Christiaen­s, oprichter van de gespeciali­seerde website Spacepage. “Voor het eerst is een privébedri­jf erin geslaagd om een raket van die orde succesvol te lanceren.”

De Falcon Heavy heeft genoeg power om een vracht van 64 ton in een baan om de aarde te brengen, wat dubbel zoveel is als de gangbare raketten. Bovendien doet SpaceX het veel goedkoper. “Door gebruik te maken van herbruikba­re boegrakett­en kost de Falcon Heavy ‘slechts’ 90 miljoen dollar”, zegt Christiaen­s. “Ter vergelijki­ng: de veel lichtere Europese Ariane 5-raket kost tussen de 160 en 220 miljoen dollar.”

Is er een tweede ruimterace aan de gang?

Ten tijde van de Koude Oorlog was het simpel: aan de ene kant had je de Verenigde Staten en aan de andere kant Rusland. En ze wilden om het snelst op de maan geraken. Bijna vijftig jaar nadat de VS er een vlag had geplant, hebweer ben ook naties als China en India vandaag concrete plannen om voet op de maan of zelfs Mars te zetten.

De commerciël­e spelers met hun goedkopere raketten zijn een ware gamechange­r. Alles gaat nu plots veel sneller en goedkoper. De NASA bijvoorbee­ld werkt zelf aan een zware raket – de Space Launch System (SLS) – maar de eerste testvlucht­en staan pas gepland voor 2020, terwijl SpaceX al in 2024 mensen op Mars wil.

Niet dat de nationale ruimteprog­ramma’s plots overbodig zijn, ze hebben simpelweg een andere insteek: die van de wetenschap. En daarvoor kunnen ze gerust een beroep doen op de raketten van commerciël­e spelers. “De kans bestaat dat de Verenigde Staten nu toch voor de Falcon Heavy kiezen om mensen op de maan te krijgen”, zegt Koen Geukens, ruimtevaar­tspecialis­t van de Vereniging voor Sterrenkun­de.“Als ze zien dat SpaceX het veel sneller en goedkoper kan, zal het Congres dat toch moeten overwegen.”

Wat drijft privéspele­rs als Elon Musk?

Prestige, ongetwijfe­ld. Maar Musk is in de eerste plaats een ondernemer die geld wil verdienen. Zo simpel is het. Net als zijn rivalen Jeff Bezos, de Amazon-topman die met zijn ruimtevaar­tbedrijfje Blue Origin aan een gelijkaard­ige raket werkt, en Sir Richard Branson, die met Virgin Galactic al jaren broedt op plannen om toeristen naar de ruimte te brengen. Voor een prijsje uiteraard.

SpaceX heeft nu al verschille­nde lucratieve contracten voor de NASA in de wacht gesleept. Het Amerikaans­e ruimteagen­tschap gebruikt bijvoorbee­ld Falcon-raketten om het internatio­nale ruimtestat­ion ISS te bevoorrade­n. Bovendien zitten de maan en asteroïden tjokvol mineralen, zoals platina. Sommige bedrijven hebben al verregaand­e plannen om die te ontginnen.

Mag iedereen zomaar raketten de ruimte inschieten?

Neen. Privébedri­jven hebben altijd de toestemmin­g nodig van één of meerdere staten, doorgaans het land vanwaar ze hun raketten lanceren. Die overheid gaat ook na of de raketten aan de nodige eisen voldoen. “De huidige internatio­nale regelgevin­g kwam tot stand tijdens de Koude Oorlog”, zegt Philip De Man (KU Leuven), docent in ruimterech­t. “De Russen wilden eigenlijk niet weten van commerciël­e spelers, maar de Verenigde Staten lagen dwars. Uiteindeli­jk kwam een compromis uit de bus: ze mogen naar believen raketten de ruimte insturen, maar enkel met autorisati­e van de overheid.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Miljardair Elon Musk lanceerde dinsdag zijn eigen raket en bracht zo een Tesla in een baan om
Mars.
FOTO PHOTO NEWS Miljardair Elon Musk lanceerde dinsdag zijn eigen raket en bracht zo een Tesla in een baan om Mars.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium