Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Iedereen in shock”

Student uit Edegem voelt talloze naschokken in Taiwan

- BERT PROVOOST

Een krachtige aardbeving en talloze naschokken hebben de Taiwanese stad Hualien getroffen. Zeker zes mensen kwamen om toen een hotel instortte en minstens 250 anderen raakten gewond. Vincent Verheyen (25) uit Edegem studeert in de stad. “Mijn medestuden­ten zijn nog altijd in shock”, getuigt hij.

De aardbeving van dinsdag deed zich voor op 22 kilometer van de oostkust van Taiwan. De beving had een kracht van 6,4 en er volgden heel wat naschokken.

Een hotel in de stad stortte in. De onderste verdieping kon de schokken niet aan en werd geplet onder de rest van het gebouw, dat nu helemaal scheef staat. Nog enkele andere gebouwen stortten in en enkele bruggen zijn onbruikbaa­r. De premier kondigde het rampenplan af en het leger werd ingeschake­ld voor de reddingsop­eraties.

Minstens zes mensen kwamen om en er is sprake van meer dan 250 gewonden in het hotel en in de onmiddelli­jke omgeving. Sommigen onder hen zijn er erg aan toe. Zeker 70 mensen zijn nog vermist.

“Alles viel op de grond”

Ook Edegemnaar Vincent Verheyen was in Hualien, een stad van zo’n 100.000 inwoners die vaak bezocht wordt door toeristen. De twintiger met ook roots in Lier en Lint studeert er Chinees aan de Tzu Chi University met een beurs van de Taiwanese overheid.

“Op het moment van de aardbeving was ik in het studentenh­uis op de campus op de tweede verdieping. In ons gebouw verblijven alleen buitenland­ers. Plots hoorde ik een enorm luid geluid. Ik had niet meteen door wat er gebeurde. Dan begon het gebouw enkele seconden lang krachtig te beven. De ventilator­en, de tafels, de stoelen, de deuren: alles begon hevig te schudden. Flessen, eten, zowat alles viel op de grond. Het was moeilijk om je evenwicht te bewaren.”

Nacht op sofa in de hal

“Ik was alleen op die verdieping. Na de schok ben ik zo snel mogelijk naar mijn vrienden op de vierde verdieping gegaan. Toen ik zag dat ook zij ongedeerd waren, was ik enorm opgelucht. In ons gebouw zouden extra scheuren zijn ontstaan, maar voor de rest was er geen schade. We zijn dan zo snel mogelijk naar buiten gegaan en hebben op een grasveldje ge- wacht. Toen het weer veilig leek, hebben we de rest van de nacht doorgebrac­ht in de hal van ons studentenh­uis. We hebben er wat sofa’s gezet om daarop te kunnen slapen. Zo konden we bij een eventuele volgende schok snel naar buiten lopen.”

Taiwan is een aardbeving­sgevoelige regio. De Filipijnse plaat schuift er onder de Euraziatis­che en dat zorgt geregeld voor onheil. In 1999 kwamen nog 2.400 mensen om na een uitzonderl­ijk krachtige beving.

Onzekerhei­d en angst

“De paniek is nu groot. De meeste medestuden­ten zijn nog altijd in shock. En ook de onzekerhei­d en de angst blijven. Heel wat Aziatische studenten hebben het eerste vliegtuig genomen en zijn naar hun thuisland vertrokken. Een meisje staat al de hele tijd buiten in de koude te wachten, iemand anders heeft gevraagd om buiten in mijn tentje te mogen slapen omdat hij de gebouwen niet meer vertrouwt. De mensen hebben de behoefte om over hun angsten te praten, maar zo maken ze mekaar ongewild nog ongeruster. Ik probeer rationeel te blijven. Volgens mij is dat het gevaar nu veeleer beperkt.”

Immens verdriet

Normaal had Vincent Verheyen woensdag semesterex­amens, maar die zijn nu uitgesteld. Intussen proberen de Taiwanezen het gewone leven te hervatten. Kleinere winkeltjes en eethuisjes hebben de deuren alweer geopend.

“Er zijn geregeld kleine naschokken. Elke keer zie je de mensen weer panikeren. Zelfs terwijl we nu aan het spreken zijn, voel ik een lichte naschok.”

Vincent Verheyen woont op twintig minuten fietsen van de plek die het zwaarst werd getroffen. “Daarnet ben ik er even gaan kijken. Je voelt dat het verdriet er immens groot is.”

VINCENT VERHEYEN

Antwerpse student in getroffen stad “Een jongen heeft gevraagd om buiten in mijn tentje te mogen slapen omdat hij de gebouwen niet vertrouwt.”

 ?? FOTO'S EPAEFE ?? In de kuststad Hualien stortte een hotel in. Minstens zes mensen kwamen om, meer dan 250 anderen raakten gewond en zeker zeventig mensen zijn nog vermist.
FOTO'S EPAEFE In de kuststad Hualien stortte een hotel in. Minstens zes mensen kwamen om, meer dan 250 anderen raakten gewond en zeker zeventig mensen zijn nog vermist.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium