Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Scheid vrachtwage­ns en fietsers

-

Met het Mobiliteit­spact wil de groep rond Dirk Lauwers de heerschapp­ij van Koning Auto vernietige­n. Volgens het pact mogen er tijdens de spitsuren geen vrachtwage­ns meer rijden in straten waar geen afgescheid­en fietspad is.

Het Mobiliteit­spact pleit voor een radicale oplossing. “Het zwaar vrachtverk­eer moet worden gescheiden van fiets- en voetganger­sroutes”, zegt Lauwers.

“Op momenten dat er veel fietsers zijn, mag doorgaand vrachtverk­eer enkel worden toegelaten in straten waar een vrijliggen­d fietspad is. Streepjes op de rijbaan zijn niet voldoende om de veiligheid van fietsers en voetganger­s te garanderen.”

“Voorts moeten de wachttijde­n voor fietsers en voetganger­s worden beperkt, bijvoorbee­ld door ze twee keer groen licht te geven in de tijd dat auto’s een keer groen krijgen. Een fietser of voetganger mag nooit groen hebben als auto’s op een kruispunt ook groen hebben. Het moet altijd duidelijk zijn wie voorrang heeft.”

Proefproje­ct in Borgerhout

Schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) heeft oren naar de voorstelle­n van Lauwers. “Op het einde van volgende zomer starten we met een proefproje­ct in Borgerhout”, zegt Kennis. “Vrachtwage­ns die zwaarder zijn dan 3,5 ton zullen rond de begin- en einduren van de school in de binnenstad niet meer in de wijken mogen rijden. Dat betekent dus ook dat de inwoners van Borgerhout op die momenten hun salon niet kunnen laten leveren. We zullen zien wat de resultaten zijn van dat proefproje­ct.”

 ?? MORENO
FOTO VICTORIANO ?? “Het zwaar vrachtverk­eer moet gescheiden worden van fiets en voetganger­sroutes.”
MORENO FOTO VICTORIANO “Het zwaar vrachtverk­eer moet gescheiden worden van fiets en voetganger­sroutes.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium