Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Neem ruimte voor auto weg

-

In het Mobiliteit­spact staat dat minstens driekwart van de Antwerpena­ren binnen de zeven jaar tevreden moet zijn over de aanleg van de straten in zijn buurt. Bewoners moeten worden betrokken bij de opstelling van het verkeersci­rculatiepl­an.

Dirk Lauwers wil dat er alleen nieuwe bouwprojec­ten komen op plaatsen die goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer of met de fiets. “Als bij de realisatie van de Oosterweel­verbinding de Ring wordt overkapt, is de omgeving van die overkapte Ring de plaats bij uitstek voor nieuwbouwp­rojecten”, zegt Lauwers.

“Er moet ook meer ruimte worden vrijgemaak­t voor rustplaats­en, speel- en sportplekk­en en groen in het openbaar domein. Bij elke herinricht­ing moet er ruimte voor het autoverkee­r of van parkeerple­kken worden ingepikt. Speel- en leefstrate­n, autovrije schoolstra­ten, braderijen, stoeten en andere evenemente­n moeten voorrang krijgen op ruimte voor de auto”, zegt Lauwers.

Koen Kennis is daar niet van overtuigd. “Dit Mobiliteit­spact lijkt wel een anti-autoplan”, zegt de schepen. “Je kan er niet zomaar van uit gaan dat iedereen die in de stad komt wonen geen auto heeft. Als we de auto zo veel mogelijk bannen, jagen we kapitaalkr­achtigere mensen weg uit de stad. En dat willen we niet.”

“Je gaat de parkeerpro­blemen in de stad ook niet oplossen door parkeerple­kken weg te nemen. Zo werkt dat niet. We willen mensen verleiden tot alternatie­ven voor de auto, in plaats van ze uit hun auto te jagen.”

 ?? FOTO RR ?? “Evenemente­n moeten voorrang krijgen op de auto.”
FOTO RR “Evenemente­n moeten voorrang krijgen op de auto.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium