Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bedrijven betalen taks voor hun parking

-

Bedrijven die parkeerpla­atsen voorzien voor hun personeels­leden of bezoekers, moeten daar volgens Lauwers op worden belast. In ruil moeten andere bedrijfsbe­lastingen worden verlaagd.

Hoe meer parkeerpla­atsen een bedrijf voorziet, hoe meer belastinge­n het bedrijf moet betalen. Dat is het voorstel dat Dirk Lauwers lanceert. “Met die maatregel dragen bedrijven ook financieel bij aan hun bereikbaar­heid”, zegt hij.

“Het is niet de bedoeling dat de belastinge­n voor bedrijven worden verhoogd. We willen alleen bedrijven belonen die minder parkeerpla­atsen voorzien, omdat ze hun personeel en bezoekers dan aanmoedige­n om niet met de auto te komen. In ruil voor die belasting op parkeerpla­atsen kun- nen de taksen op drijfkrach­t of andere bedrijfsbe­lastingen naar omlaag.”

De groep rond Dirk Lauwers pleit ook voor een slimme kilometerh­effing. “Die heffing moet ten laatste binnen zeven jaar operatione­el zijn in de Antwerpse regio, zowel voor goederen- als voor personenau­toverkeer”, zegt Lauwers. “Daardoor zullen mensen twee keer nadenken voor ze hun auto gebruiken.”

De Vlaamse regering beslist later of de kilometerh­effing voor auto’s er komt.

De Antwerpse schepen Koen Kennis is niet van plan om bedrijven te belasten op basis van het aantal parkeerpla­atsen. “Zo jagen we bedrijven weg uit onze stad”, zegt hij. “Het is een illusie te denken dat we door een antiautobe­leid allemaal zullen overschake­len op de fiets of op het openbaar vervoer.”

 ?? FOTO RR ?? “Met deze maatregel dragen bedrijven financieel bij aan hun bereikbaar­heid.”
FOTO RR “Met deze maatregel dragen bedrijven financieel bij aan hun bereikbaar­heid.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium