Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Broodje ontbijt in restaurant Troubadour

Chef-kok John Verbeeck sleutelt aan brunchconc­ept voor weekend

- JOHAN VAN BAELEN, RUDY COLLIER Breakfasti­nbread.be, vanaf zaterdag 17 februari.

De Troubadour in Berchem start op weekenddag­en met ‘breakfasti­nbread’, een concept waarbij een complete brunch is verstopt in een zuurdesemb­roodje. Tien dagen voor de start deed uw krant de test.

JOHN VERBEECK

De Troubadour

“Het is geen broodjekra­b, hé. We snijden het dak van een brood, halen het leeg en vullen het weer op.”

John Verbeeck van De Troubadour is steeds op zoek naar bruikbare ideeën voor zijn restaurant. “Tijdens een weekendje Londen stootten we op een gevuld broodje dat me op weg zette naar het ‘breakfasti­nbread’-concept, het gevulde ontbijtbro­odje. “Dat is geen broodje-krabsla of zo, hé, want dat zou je ook gevuld broodje kunnen noemen. Neen, het is een brood – John maakt een cirkel met beide duimen en wijsvinger­s – waar je het dak van af snijdt. Vervolgens haal je het leeg, zodat je het weer kan opvullen met groenten en vis of vlees.”

John en zijn vriendin Evelien hadden al snel een oordeel over het Londense broodje. “Een variant van dat concept is in Oost-Europese landen gekend als een soort van pistolet gevuld met stoverij. Maar het Londense broodje was anders, dus was ik geïnteress­eerd. Maar het viel tegen: weinig smaak, niet spannend, te veel deeg en de zijkant was niet krokant. Door te veel brood en te weinig vulling werd het een droge boel. Erger nog, het spiegeleit­je bovenop was hardgekook­t.”

Vier varianten

Voldoende werkpuntje­s dus voor John en Co. “Ik haalde er chef Christophe Renadeyn bij, die me indertijd op weg heeft geholpen naar de Bib Gourmand”, vertelt John. “Samen hebben we er een paar weken aan gesleuteld. Eerst maakten we een selectie van groenten die in alle broodjes zullen terugkomen. Daarna hebben we vier verschille­nde broodjes uitgewerkt. Zo zit er in elk broodje spinazie, broccoli, champignon­s en ui. Afhankelij­k van de variant komen daar nog zongedroog­de tomaten, groene asperges, kazen, zalm, verschille­nde soorten spek, pancetta of salami bij.”

“En vergeet de kruiding niet”, vult Christophe aan. “Die is in elk broodje verschille­nd en ligt iets gecomplice­erder dan gewoon ergens peper en zout over strooien. De broodjes gaan immers eerst acht minuten in de oven, waarna ze bovenaan nog eens twee minuten worden gegrild. Dat heeft effect op de kruiden. Soms hebben we moeten bijkruiden, soms hadden we er gewoon te veel in gedaan.” Zo werd bijvoorbee­ld hard gesleuteld aan de hoeveelhei­d pesto in The Godfather, een Italiaans getint broodje met mozzarella, zongedroog­de tomaten, groene asperges, pesto en pancetta.

Daarnaast heb je nog The Bacon Boys, een broodje met soorten spek, kaas, ei, de vier groenten en tex-mexkruiden. Smokey de Zalm is dan weer gekruid met limoenpepe­r. De laatste variant, Veggie with an Attitude, krijgt er geroosterd­e asperges, prei, kazen, pesto en de vaste groenten bij.

De brunch op zaterdag en zondag zou niet af zijn mocht ook niet aan speciale drankjes worden gedacht. Zoals bijvoorbee­ld Chai Latte, of een zogenaamde hug in a mug (Een knuffel in een kop, red.) Dat is een kruidenmen­geling waarmee je thee zet, aangemaakt met gestoomde melk. Natuurlijk is er ook gewone thee, koffie, cappuccino, sap en bubbels.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Christophe Renadeyn en John Verbeeck, met een paar van hun ontbijtbro­den. “We hebben vier broodjes uitgewerkt.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Christophe Renadeyn en John Verbeeck, met een paar van hun ontbijtbro­den. “We hebben vier broodjes uitgewerkt.”
 ??  ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium