Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Je bent nooit te oud voor een mooie trouwjurk”

-

“Ik heb al een paar Whats Appbericht­en gekregen, van mannen die Mikes kostuum wel zagen zitten,” zegt Yannick De Waele (30), de vijfde generatie van de beste kleermaker­sfamilie uit het Waasland. Hij heeft een eeuw trouwervar­ing op zak, maar is in voor nieuwe ideeën: “Trouwen in korte broek, dat kan bij ons ook.”

Een mooi kostuum is het begin van een goed huwelijk. Daar is Walther De Waele (88) het levende voorbeeld van. “Mien en ik zijn bijna 90 jaar oud en nog altijd gelukkig samen”, zegt de pater familias. “Er zijn er niet veel die dat ons nadoen. Dat knap kostuum heeft dus geholpen. En goed kunnen luisteren. Ook heel belangrijk.”

Grootvader Walther trouwde nog in een ‘habit’ met vleugelsta­arten zoals bij een pianist, vader Peter in een ‘jacquet’ met lange slippen en zoon Yannick in een driedelig kostuum met gilet. “Wij gaan ook met onze tijd mee”, zegt Yannick De Waele.

Mocht een man helemaal alleen zijn trouwkostu­um kiezen, hij zou twee fouten maken. “Een: hij zou een maat te groot kopen”, zegt Yannick. “Mannen van nu zijn zo gewend aan baggy jeans en losse shirts en sweaters, dat het vaak even wennen is als ze een kostuum aantrekken. ‘Ik voel dat zitten’, hoor ik hier vaak. Wel, het is compleet normaal dat een kostuum wat strakker zit. Het is de bedoeling dat het mooi past, niet dat het los hangt. Om te weten of een kostuumves­t de goede maat is, moet je gewoon de knuffeltes­t doen.”

De knuffeltes­t van de familie De Waele gaat zo in zijn werk: “Leg met je kostuumves­t aan, je armen om de schouders van je bruid. Als dat lukt, dan zit het goed. Sommige mannen beginnen hier in de winkel, om hun pak te testen, te zwaaien met hun armen in new beatachtig­e dansmoves. Als dat ook lukt, dan heb je een maatje te groot aan. Is zo dansen jouw ding, trek je vest dan uit op je feest en dans in je hemd verder. Of voor wie niet graag in zijn hemd staat: een mooi gilet zorgt ervoor dat je ook zonder vest feestelijk gekleed uitziet.”

Meest gemaakte fout nummer twee is er een waar zelfs allesvoorz­ienende bruiden niet aan denken. “Bij de helft van de mannen komt de aanstaande bruid mee om te helpen kiezen. Vaak wordt er dan naar een wit hemd gegrepen. Terwijl de bruidsjurk­en dezer dagen zelden echt wit zijn, men gaat eerder voor ivoor of gebroken wit. Als het hemd witter is dan de bruidsjurk, dan ziet die er al snel ‘verschenen’ uit, zoals wij hier zeggen. De bruidegom mag nooit witter dan de bruidsjurk gaan.

Suit virgins

Bij de mannen uit Blind Getrouwd kan de bruid niet helpen kiezen. Staan die er dan moederziel alleen voor? “Nee, meestal komt de getuige of iemand van de familie mee. Je hebt grosso modo drie soorten mannen als het om trouwen gaat: zij die totaal geen idee hebben van wat ze willen en vaak nog nooit een pak gedragen hebben. De suit virgins, zeg maar. Het tweede type zijn zij die al weten welke kleur ze willen: zo had een van de deelnemers van Blind Getrouwd zijn zinnen gezet op groen. En tot slot heb je zij die perfect weten wat ze willen, vaak hebben ze foto’s bij van de look die ze in gedachten hebben.” De look van de Blind Getrouwd-kandidaten inspireert andere mannen die deze lente op trouwen staan. “Meestal is er een pak dat favoriet is. Vorig jaar was er veel vraag naar het lichtblauw­e pak van Nick. Dat staat hier vandaag nog steeds op een paspop. En dit jaar vragen mannen naar Mikes donkerblau­we pak, vorige week heb ik er zo nog een verkocht. Een bruidegom die zijn kostuum al besteld had elders, kwam na de uitzending naar ons toe omdat hij toch een ander wou. Meestal doen mannen anderhalf uur over het kiezen van een pak. Dat is sneller dan de dames met hun bruidsjurk­en. Maar bon, van vest wisselen duurt een minuut, van trouwkleed wisselen makkelijk een kwartier.”

Zenuwachti­ger dan andere mannen zijn de kandidaten van Blind Getrouwd niet. “Het enige verschil is dat zij buiten onze openingsur­en langskomen, kwestie van alles geheim te houden.”

Blauwe pakken en camelkleur­ige schoenen zijn hot, als we de keuze van de blinde bruidegoms mogen geloven. “Ja, ik geloof zelfs dat twee kandidaten dezelfde schoenen hebben uitgekozen. Blauw is het nieuwe zwart. Zwart was twintig jaar geleden de trouwkleur, bruin tien jaar geleden. Op zich is die blauwe golf een goede zaak, want het is makkelijke­r een tint blauw te vinden die flatterend is bij elke huid- en haarkleur, dan bij tinten grijs of zwart.”

Een andere trend is retro. “Dat is een niche, maar wel een leuke. Denk aan bretellen met een strik en een pet: we hebben al heel wat kostuums in de stijl van Peaky Blinders gemaakt. Dat gaat tot in de details: die worden opgehouden zonder broekriem, maar met lussen, echt zoals vroeger. Die kennis hebben we door ons atelier in huis.”

Hebben Yannick en zijn zus Charlotte nooit getwijfeld om in de zaak te stappen? Mensen wonen meer samen en trouwen minder. “De markt is kleiner, maar als elke kleermaker vroeger ook trouwkostu­ums deed, waren er nu nog weinig over. Wij hebben er onze specialite­it van gemaakt. Ze komen hier van de Waalse grens tot uit Limburg naar ons toe. Mannen uit andere culturen bestellen trouwens vaak twee trouwkostu­ums: bij moslims en Aziaten is dat de traditie. Laatst hadden we nog een originele man die in België en Spanje wou trouwen: een lange broek hier en een korte broek daar.”

Nee, het pak, daar zit in de 21ste eeuw nog toekomst in. “Vergeet ook niet dat mannen onder de 30 opnieuw graag kostuums dragen, ook in het zakenleven of voor feestelijk­e aangelegen­heden. De invloed van programma’s als Suits en Mad Men zorgt voor een comeback van het kostuum.”

 ?? FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS, VTM ?? Nick en Veerle uit het vorige seizoen van ‘Blind Getrouwd’.
FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS, VTM Nick en Veerle uit het vorige seizoen van ‘Blind Getrouwd’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium