Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als Adil belt, dan twijfel je geen seconde”

Artiest werkt mee aan film ‘Patser’

- PATRICK VAN DYCK

Om hun film Patser extra kleur te geven in het Antwerpse stadsbeeld deden regisseurs Adil El Arbi en Billal Fallah beroep op Achraf ‘RWINA’ Taghelti (21) uit Hemiksem. De rookie van de Antwerpse graffitisc­ene kleurde twee muren ter promotie van de film.

Achraf Taghelti werkt onder de artiestenn­aam RWINA. “Dat staat voor chaos in het Arabisch”, legt de student automechan­ica aan het Technisch Instituut Don Bosco uit. “Ik teken al bijna mijn hele leven, maar sinds twee jaar ben ik intensief bezig met graffiti. Ik hou van kleuren, grote oppervlakt­es en ik wil mijn werk tonen aan zo veel mogelijk mensen. Dan kom je al snel bij streetart terecht.” Achraf houdt ervan om ook buiten de lijntjes te kleuren. “Ik wil tonen dat je niet alles volgens de regels moet doen om iets te bereiken: creatief zijn, risico's nemen, je talenten maximaal ontplooien, durven en vooral geloven in jezelf, dat is wat ik met RWINA wil doen.”

Het project rond Patsers belandde heel onverwacht bij Achraf. “Adil volgde me al een tijdje op de sociale media. Plotseling kreeg ik van hem een bericht met de vraag of ik wilde meewerken aan Patser. Als iemand van zo'n kaliber iets vraagt, dan twijfel je geen seconde. Zo’n kans krijg je niet elke dag.” Achraf bewondert het regisseurs­duo. “Adil en Bilal zijn durvers. Ik volg hen al langer. Met ieder project gaan ze een stap verder. Ik heb er geen probleem mee dat ze een ongemakkel­ijke waarheid op een humoristis­che manier brengen. En ondanks het succes zijn die gasten bescheiden gebleven. Respect!”

De graffiti voor Patser is ongetwijfe­ld de grootste opdracht van Achraf. “Al staan er nog enkele grote opdrachten in de steigers.” Achraf ziet een profession­ele toekomst als graffitiar­tiest wel zitten. “Ik zou mijn handtekeni­ng graag in alle uithoeken van de wereld achterlate­n. Maar de ultieme droom blijft toch een werk van mezelf op een muur in Los Angeles.”

Funky mix

Na zijn studies wil Achraf voor een artistiek statuut gaan. “Dan kan ik als zelfstandi­g graffitiar­tiest aan de slag.” Toch wil hij zijn mama en leerkracht­en graag geruststel­len. “Ik wil dit jaar zeker slagen in mijn zevende jaar automechan­ica. Dat heb ik iedereen, en vooral mezelf, beloofd.”

De muren die Achraf heeft gekleurd om de film te promoten, zijn te bewonderen in Antwerpen en Berchem. “Die in Antwerpen staat aan de buitenkant van Basic-Fit Oudaan. De muur daar is een funky mix van Tetris-elementen met een verwijzing naar de zeven hoofdzonde­n. Die hebben in de film een prominente plaats. In Berchem, naast het Cultureel Centrum, toon ik personages uit de film.”

In de film zelf heeft Achraf geen echte rol. “Al zie je me wel als figurant aan Den Tir op het Kiel en is er op de achtergron­d, tijdens een scène in de Brederodes­traat, graffiti van mij te zien.”

Door het succes van Patser hoopt Achraf RWINA op de kaart te zetten. “Er komt ook een RWINA-kledinglij­n”, belooft de jonge artiest, die ook wat graag zijn graffiti plaatst bij mensen thuis. “In de slaapkamer, de living, de kinderkame­r of op je muur in de tuin. Alle voorstelle­n zijn welkom.”

De belangrijk­ste boodschap bewaart de sympathiek­e graffitiar­tiest voor het einde. “Stop met te zeuren en te zagen. Neem je toekomst in handen. Toon je talent. Antwerpen is een enorme vijver met heel wat kwaliteite­n. Kom naar buiten en laat zien wat je kan.”

 ?? FOTO PATRICK VAN DYCK ?? Achraf ‘RWINA’ Taghelti poseert trots voor zijn werk.
FOTO PATRICK VAN DYCK Achraf ‘RWINA’ Taghelti poseert trots voor zijn werk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium