Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Orange krijgt Telenet niet klein(er)

- PASCAL DENDOOVEN

De Belgische tv-markt blijft een aangelegen­heid van het duopolie van Telenet en Proximus. Dat blijkt uit de cijfers die telecomgro­ep Orange Belgium (vroeger Mobistar) gisteren publiceerd­e. Orange probeert al vele jaren de Belgische tv-markt open te breken. Ooit met Starpack (via de satelliet) en sinds 2016 via de kabel.

Orange biedt een bundel aan van televisie en internet via de kabel, aangevuld met eigen mobiele telefonie. In Vlaanderen gebruikt het bedrijf de kabel van Telenet, in Wallonië die van Voo. De Belgische regulator opende de kabelmarkt in mei 2016 na veel tegenwerki­ng door Telenet.

Orange moet voor het gebruik van die netwerken betalen. Voor televisie en internet is dat 26 euro tot 27 euro per klant en per maand. Volgens Michaël Trabbia, CEO van Orange Belgium, is dat te duur om te kunnen concurrere­n met Telenet en Proximus. Orange slaagde er wel in 69.000 nieuwe klanten op te tekenen, waardoor het er nu 103.000 telt. De nieuwe klanten vormen een verliespos­t en kostten Orange 18,5 miljoen euro brutowinst. Volgens Stefan Genoe, telecomana­list bij Bank Degroof Petercam, subsidieer­t Orange de nieuwe klanten. “De verkoop trok aan, maar het kostte veel geld.”

Marktaande­el van 3%

Volgens Trabbia zou de prijs die zijn bedrijf per klant aan Telenet moet betalen met 10 euro moeten zakken. Het marktaande­el van Orange is beperkt tot 3%. Telenet (1,5 miljoen klanten) en Proximus (2 miljoen klanten) blijven de sterke spelers. Trabbia rekent op de regulator BIPT om tot lagere inkoopprij­zen te komen.

Analist Stefaan Genoe merkt op dat Orange vooral klanten wint in het lagere marktsegme­nt. “Als de goedkopere klanten van Telenet overstappe­n naar Orange, krijgt Telenet toch nog zijn huurgeld binnen en heeft het enkele andere kosten niet. Voor Telenet is de financiële impact dus beperkt.”

Telenet komt volgende week met zijn jaarcijfer­s. Dan zal moeten blijken of de claim van Trabbia, dat Telenet nog altijd meer klanten wint dan het verliest aan Orange, nog geldt.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium