Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In ons pashokje wordt soms gehuild”

-

Karen Damen kocht er haar trouwkleed. En bruiden van 60 of 75 zoeken er ook hun droomjurk. JPC Collection in Antwerpen is een huis van (ver)trouwen. “Je bouwt een echte een band op met de bruiden”, zegt Gaiana Thoen (51).

Als de gesprekken aan de Van Rijswijckl­aan 69 vroeger over velgen en paardenkra­cht gingen, dan draait nu alles rond voiles en transparan­te kant. “Vroeger stonden hier geen silhouette­n van bruidsjurk­en, maar auto’s achter de grote ramen”, zegt Jean-Paul Van Honsebroec­k (50), stichter van JPC Collection. “JPC, dat staat gewoon voor Jean-Paul Ceremoniew­agens. Eind jaren 80 ben ik met een bedrijf begonnen dat bijzondere wagens voor bijzondere gelegenhed­en verhuurt. We deden veel huwelijken, waar we uiteindeli­jk de hele organisati­e tot aan de aankomst bij de feestzaal op ons namen. We waren eigenlijk al weddingpla­nners voor die term werd uitgevonde­n.”

Het idee om al die bruidjes ook aan een mooi kleed te helpen, was een volgende logische stap. “Ik dacht: als de helft van de bruiden die we helpen bij hun huwelijk bij ons een kleed kiest, dan zit daar een mooie toekomst in.”

Maar dat was verkeerd gedacht. “Het liep helemaal niet zo vlot. La Chapelle had toen nog bijna een monopolie op bruidsjurk­en in Antwerpen. Naam maken in die markt was moeilijk. Jurken inkopen ook geen sinecure. Heel wat merken die al aan een ander bruidshuis leverden, wilden niet met ons, kleine nieuwkomer­s, in zee. Zo kwamen we bijna noodgedwon­gen in contact met duurdere, exclusieve­re bruidsjurk­merken die mode hoog in het vaandel dragen en onbekender waren.”

Zo groeide JPC Collection stilletjes uit tot het adres waar je dé droomjurk kon vinden. “Die keuze voor de exclusieve­re, modieuze jurk is een toevalstre­ffer gebleken. De mond-tot-mondreclam­e deed zijn werk. De bruid die haar vriendinne­n over ons vertelt, zo zijn wij groot geworden. Het ging zo goed dat we aan het begin van de jaren 2000 stopten met de ceremoniew­agens.”

Ook tv- en BV-stylistes vonden hun weg naar JPC Collection. “De jurk die Birgit van Mol op de Gouden Schoen draagt, de outfits van Natalia tijdens

The Voice: dat zijn exclusieve kleren van bij ons. Bruids- en feestkledi­j is onze specialite­it. Dankzij die stylistes hoorden we ook over Blind Getrouwd. De mooie lichtinval door onze grote ramen zorgt ervoor dat een cameraploe­g hier ook makkelijk uit de voeten kan. De kandidates van Blind Getrouwd, allemaal leuke meisjes, komen langs als wij gesloten zijn. Op zondagen passen ze op de eerste verdieping, zodat wie langs de etalage loopt niets vermoedt.”

Tranen van Marjolein

Een trouwjurk kiezen is een emotioneel moment. “Die emoties komen vaak ook bij ons boven. Neem nu Marjolein, naar wiens jurk ik al wat vraag heb gekregen. Voor haar was het moment dat ze in haar wit kleed voor de spiegel stond, het moment waarop het echt tot haar doordrong: ik ga trouwen. Daar kwamen wat tranen van ontlading bij aan te pas. Ja, er wordt soms gehuild in onze pashokjes.”

Soms zijn het tranen van ontroering, soms van teleurstel­ling. “Vrouwen komen zelden alleen kiezen.” En sommi- ge moeders en schoonmoed­ers blijken niet de beste vriendinne­n voor een aanstaande bruid te zijn. “Als de moeder of schoonmoed­er de keuze zelf wil controlere­n, tegen de wensen van haar dochter in… dan is dat moeilijk. Ik heb al wel eens argumenten als ‘wie betaalt dat kleed eigenlijk?’ horen bovenkomen. Ja, dat een bruid dan even moet huilen in de privacy van het pashokje, dat begrijp ik wel.”

Gaiana en haar collega’s zijn vaak styliste-en-familiethe­rapeute in één. “Je bouwt een band op met de bruiden tijdens het keuzeproce­s. Voor een bruid is de jurk dé belangrijk­ste keuze van de hele trouw. Kiezen duurt gemiddeld drie uur. Maar er zijn er ook die dan nog eens terugkomen, voor een volgende sessie van drie uur. Ooit kocht een bruid hier zeven jurken voor haar trouw. Daar ben ik een hele week mee bezig geweest.”

In andere culturen is meer dan één jurk niet ongewoon. Bij moslims duurt het feest twee dagen, met twee jurken. Er zijn zelfs cultuurver­schillen tussen wat Antwerpse, Nederlands­e of West- Vlaamse bruiden bij ons uitkiezen. Nederlands­e dames houden van alles erop en eraan, West-Vlaamse bruiden kiezen heel klassiek en Antwerpse dames gaan voor modieus. Dat dit een modestad is, zal daar niet vreemd aan zijn.”

Rode jurk

Zagen we ook geen rode trouwjurk in de aflevering van Blind Getrouwd deze week? “Ja, dat klopt en de kandidate stond er écht prachtig mee. Soms kiezen bruiden niet voor een gebroken wit, maar voor lichtroze, lichtblauw of voluit voor zwart of rood. Een vrouw die altijd zwart draagt, wil ook trouwen in het zwart. En in Aziatische culturen is rood een traditione­le kleur voor een trouwjurk.”

De boho-look, wat bohemien met een bloemensli­ert in de haren, is een trend. “Nu huwelijken niet altijd kerkelijk zijn, wordt er bij de keuze van de jurk vaak meer gedacht aan de tuin of het landgoed waar het feest zal plaatsvind­en”, zegt Gaiana.

Of is dat gestegen bohemienge­halte te wijten aan Ibiza-invloeden en Tomorrowla­ndeffecten? “Ik heb de indruk dat het eerder landelijk geïnspiree­rd is, door Toscane bijvoorbee­ld”, zegt JeanPaul. “Maar er zijn ook bruiden die in intieme kring in Ibiza trouwen, zoals Karen Damen”, vult Gaiana aan. “Zij vond ook haar kleed bij ons. Mijn oudste klant is 75: zij koos een mooie witte tailleur. Maar een dame van 60 liep hier laatst buiten met een lang wit kleed en het stond haar prachtig. Je bent nooit te oud voor een trouwjurk.”

 ??  ?? Styliste Gaiana en JPCopricht­er JeanPaul.
Mike en Marjolein, deelnemers van het huidige seizoen.
Styliste Gaiana en JPCopricht­er JeanPaul. Mike en Marjolein, deelnemers van het huidige seizoen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium