Gazet van Antwerpen Stad en Rand

op zoek naar jonger publiek

- GUNTER JACOBS

DEUS gooit zijn kersverse gitarist Bruno De Groote deze zomer meteen voor de leeuwen op ‘s lands grootste openluchtp­odium. Op 14 juli deelt de Antwerpse rockgroep op de festivalwe­ide van Werchter de affiche van TW Classic met Editors, The National en Kraftwerk.

Met Editors, The National, Kraftwerk en dEUS heeft de organisati­e van TW Classic de eerste namen voor de komende editie onthuld. Dat eendagsfes­tival vindt op zaterdag 14 juli plaats op de vertrouwde weide van Werch- ter. Aan de affiche worden later nog drie namen toegevoegd, maar tot dusver lijkt TW Classic op een wat jonger publiek te mikken.

Aanvankeli­jk was dit festival in het leven geroepen om bezoekers van het eerste uur van Rock Werchter – in de beginjaren nog Torhout/Werchter – de toppers van weleer te laten herbeleven. Sinds de start in 2002 waren onder meer Bryan Adams, Sting, Lenny Kravitz en Simple Minds op TW Classic te gast, stuk voor stuk acts die ooit op het moederfest­ival grote sier hadden gemaakt. Net zo vaak week TW Classic al van dat concept af, met onder meer Elton John, The Rolling Stones, Bruce Springstee­n en Guns N’ Roses, wereldacts die geen enkele link met het oorspronke­lijke festival hebben.

Voor de komende editie zijn de Duitse electropio­niers van Kraftwerk en dEUS de groepen met de langste staat van dienst. De Duitsers, zopas nog bekroond met de Grammy voor Best Dance/Electronic Album voor 3-D The Catalogue, brengen er op 14 juli na valavond de alom bewierookt­e show die fans vorig jaar ook al konden zien tijdens een reeks van acht concerten in de Koningin Elisabethz­aal in Antwerpen. Net als daar krijgt ook elke bezoeker in Werchter een 3D-bril die de artistieke high-techperfor­mance letterlijk een extra dimensie geeft. De organisati­e voorziet een voorraad van 60.000 van dergelijke brillen.

Ook de Amerikaans­e groep The National viel in de prijzen op de recente Grammy Awards, waar Sleep Well Beast werd bekroond als Best Alternativ­e Music Album. Editors hebben dan weer de innigste band met ons land. De Britse groep heeft sinds haar debuut uit 2005 al zes keer op de affiche van Rock Werchter gestaan en was vorig jaar nog een van de hoofdacts op Pukkelpop. Zanger Tom Smith en zijn gevolg brengen op 9 maart het nieuwe album Vio-

lence uit en spelen een goeie week later, op 17 maart, eerst nog in een uitverkoch­t Sportpalei­s in Antwerpen.

Gesmaakte auditie

Voor fans van dEUS wordt TW Classic helemaal bijzonder. Daar verschijnt de groep voor het eerst weer op een podium na een pauze van anderhalf jaar, die begin 2017 enkel even werd onderbroke­n voor het afscheidsc­oncert met gitarist Mauro Pawlowski in de Lotto Arena. In Werchter treedt dEUS aan met diens dinsdag bekendgema­akte opvolger Bruno De Groote.

“Ik weet het al sinds begin januari, maar ik heb tot deze week moeten zwijgen”, zegt de nieuwe dEUS-gitarist. De Groote deed in oktober al een gesmaakte auditie bij de groep. “Sindsdien heb ik een tijdje tegen iedereen gelogen. Dat

is me goed gelukt”, lacht de gitarist.

Op TW Classic gooit de groep Bruno De Groote meteen op het grote podium voor de leeuwen. Aan zijn proefstuk is hij evenwel niet toe. De voorbije drie decennia speelde de 44-jarige Gentenaar, die al een jaar of vijftien in Antwerpen woont, onder meer bij Raymond van het Groenewoud en Axelle Red. Daarnaast is hij vooral actief in jazz- en rootsgroep­en.

dEUS wil het nieuwste groepslid ook betrekken bij het komende album. Die langverwac­hte opvolger van Following Sea uit 2012 begint het vijftal wellicht later dit jaar op te nemen en verschijnt ten vroegste in 2019. Het concert op TW Classic wordt het eerste van een beperkt aantal optredens dat dEUS deze zomer geeft. In augustus volgen nog enkele Belgische festivals, die later worden onthuld, evenals twee zaalshows in Rusland, in Moskou en SintPeters­burg.

Een ticket voor TW Classic kost 82 euro. De ticketverk­oop start vrijdag om 10u. proximusgo­formusic.be, ticketmast­er.be

BRUNO DE GROOTE Nieuwe dEUSgitari­st ‘‘Ik weet het al van begin januari, maar ik heb tot deze week moeten zwijgen.’’

 ?? FOTO'S ALESSANDRA RUYTEN, ISOPIX,
RAYMOND LEMMENS, RR ?? Worden verwacht op TW Classic: (met de klok mee) dEUS, Editors, The National en Kraftwerk.
FOTO'S ALESSANDRA RUYTEN, ISOPIX, RAYMOND LEMMENS, RR Worden verwacht op TW Classic: (met de klok mee) dEUS, Editors, The National en Kraftwerk.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium