Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twee op de drie olympische atleten nog nooit op doping gecontrole­erd

-

Aan de vooravond van de Olympische Winterspel­en in het ZuidKoreaa­nse Pyeongchan­g trekt dopingexpe­rt Peter Van Eenoo aan de alarmbel. Hij vindt dat er wereldwijd nog veel te weinig controle is. Van alle atleten die aan de Olympische Spelen in Rio deelnamen, werd slechts één derde ooit op doping getest. “Schrijnend”, meent Van Eenoo.

Na het grote Russische dopingbedr­og van de vorige Winterspel­en in Sochi (2014), wat leidde tot hertesten van vroegere dopingcont­rolestalen van de voorbije Olympische Spelen, liepen heel wat atleten alsnog tegen de lamp. Maar de mazen van het dopingnet wereldwijd zijn veel te groot, zegt Van Eenoo. “Op de Olympische Spelen van Rio 2016 bleek dat slechts één op de drie atleten die deelnamen aan die Spelen ooit een dopingcont­role had ondergaan, in zijn hele leven. Dat is schrijnend.” Anders gezegd: twee op de drie olympiërs van Rio 2016 onderginge­n nooit een dopingcont­role in hun leven. Van Eenoo is niet van de minsten: het hoofd van het wereldwijd gerespecte­erde dopinglab van Gent was de tijdens de Olympische Spelen van de voorbije jaren of verantwoor­delijk voor het controlere­n van de dopingcont­roleurs of hoofd voor het olympische dopinglab op die Spelen. “We spreken niet over voetballer­s in tweede provincial­e. Dat die nog nooit zijn getest, is normaal. We spreken over de absolute wereldtop op een absoluut topeveneme­nt. Heel veel atleten worden niet of onvoldoend­e getest.”

Wil dat zeggen dat het gros der Belgische toppers of Usain Bolt nog nooit werden getest? Neen, want het aantal dopingcont­roles verschilt per land (elke Vlaamse elite-atleet werd in zijn leven meermaals getest, veel meer dan atleten in bijvoorbee­ld sommige Afrikaanse landen) en per sport (de internatio­nale atletiekfe­deratie test absolute toppers als Bolt geregeld). Van Eenoo: “Je moet ofwel doodeerlij­k ofwel haast een dommerik zijn om de afweging niet te maken: neem ik wel of geen doping? Er moet duidelijk meer worden getest. Die wet geldt ook bij snelheids- of alcoholcon­troles. Als die niet voldoende zijn, rijden mensen te snel of dronken. Bij te weinig dopingcont­roles zijn er dus ook die zich doperen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium