Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Paniek begrijpeli­jk, maar niet terecht

- DOOR PATRICK VAN DE PERRE

Het nieuws dat de Saoedische prins Abdullah Bin Mossaad investeert in KFCO Beerschot Wilrijk en daardoor een niet onbelangri­jke aandeelhou­der wordt op het Kiel, werd door de supporters van de Antwerpse voetbalclu­b met gemengde gevoelens onthaald.

Al toen de eerste geruchten over de prins de kop opstaken, werden er kanttekeni­ngen gemaakt bij zijn mogelijke komst. Dat het bestuur van Beerschot Wilrijk investeerd­ers nodig heeft om verder te profession­aliseren snapt elke supporter. Maar dan wel bij voorkeur mensen van eigen bodem. De opluchting bij de meeste fans was dan ook groot toen enkele weken geleden bleek dat de hoofdspons­or van de club, het Kempense DCA, Beerschot Wilrijk overnam. Vooral omdat ze niet alleen beloofden de club uit te bouwen tot een stabiele club in 1A. Ze garandeerd­en de supporters ook dat de eigenheid van de club op geen enkele manier in het gedrang zou komen. Iedereen blij, iedereen opgelucht.

En toen maakte Beerschot Wilrijk het principeak­koord met de Saoedische prins bekend. Opnieuw paniek. Maar eerlijk, het verandert weinig of niets aan de beloftes die DCA enkele weken geleden deed. De zaakvoerde­r van het bedrijf én nieuwe

baas op het Kiel, Francis Vrancken, zei toen al dat er volop werd onderhande­ld met extra investeerd­ers. En dat Abdullah Bin Mossaad er daar één van was, werd evenmin onder stoelen of banken gestoken.

De club blijft ben. Wat de rol van de Saoedische prins precies gaat zijn, moet nog blijken.

Supporters die denken dat hun geliefde club nog voor het einde van het seizoen in buitenland­se handen komt, hoeven niets te vrezen. Dat scenario is niet aan de orde. Toch komt de bezorgdhei­d van veel supporters niet zomaar uit de lucht vallen. Wie de club een beetje heeft gevolgd, weet dat het vroegere Beerschot roemloos op de fles is gegaan. Een zwarte bladzijde in de Kielse geschieden­is die amper vijf jaar oud is. En iedere supporter weet hoe het zover is kunnen komen. Wanbeleid. Patrick Vanoppen die de verlieslat­ende club overnam van Jos Verhaegen en meer plannen dan geld had. Twee jaar nadat Vanoppen Beerschot overnam, was het afgelopen. Het heeft de supporters met een levenslang trauma opgezadeld. “Dit nooit meer”, klonk het maanden na het faillissem­ent, op het moment dat wat nog van Beerschot restte onderdak vond bij Wilrijk.

Het vervolg bleek even mooi als probleemlo­os. De club speelde vier keer op rij kampioen en is ook nu nog in de running voor promotie. Maar nog belangrijk­er is dat de mensen die Beerschot Wilrijk op de rails hebben gezet, de club gezond achterlate­n.

En dat willen de supporters graag zo houden. Een gezonde club met ambitie. Die schimmige figuren uit verre windstreke­n buiten houdt. Want nog een faillissem­ent of opnieuw financiële woestenij kunnen de supporters op het Kiel niet meer aan. Daarom dat een deel van hen afwijzend reageert op de komst van een Saoedische prins.

Die reactie is begrijpeli­jk, maar niet terecht. Buitenland­s geld hoeft niet noodzakeli­jk slechter te zijn dan binnenland­s kapitaal. Het draait om de afspraken die worden gemaakt. En het lijkt erop dat DCA niet zinnens is om de touwtjes uit handen te geven op het Kiel. En nog even dit: een club in Vlaamse handen houden, betekent niet noodzakeli­jk dat de toekomst verzekerd is. Het faillissem­ent van Beerschot is er niet gekomen door de inmenging van een Saoedische prins. Wel door het wanbestuur van een Leuvense vastgoedon­twikkelaar. En of ze bij pakweg KV Oostende nog altijd even blij zijn dat Marc Coucke hun club enkele jaren geleden heeft overgenome­n, is ook nog maar de vraag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium