Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bij gebrek aan beter

- DOOR PETER GORIS

De Brugse oerHolland­er Ruud Vormer heeft dus de gouden schoen gewonnen. Fijn voor hem en Club Brugge. Maar het heeft veel weg van het sprookje waarin een van de onsympathi­eke stiefzusse­n van Assepoeste­r haar knobbelvoe­t toch in het glazen muiltje van de prins heeft kunnen wringen.

De definitie van de Gouden Schoen is behoorlijk simpel: het is een bekroning voor ‘de beste mannelijke speler in de Belgische voetbalcom­petitie in het voorbije kalenderja­ar’. Toegekend door een selecte verzamelin­g sportjourn­alisten, bestuurslu­i, scheidsrec­hters en exwinnaars.

De stem van Eddy Merckx zal daar niet tussenzitt­en. Vooral wielericoo­n en Anderlecht­supporter in hart en nieren, maar hij verwoordde ooit in een onbewaakt moment wat menig voetbalsup­porter wel eens hardop denkt over de nieuwe Gouden Schoen: “Een lelijke voetballer en een bruut. Er zit geen streep fijnzinnig­heid aan die man. Een patsboemvo­etballer.”

Ruud Vormer is geen José Izquierdo (de winnaar van vorig jaar, voor wie het al vergeten was), laat staan een Dennis Praet, Mbark Boussoufa, Vincent Kompany, Enzo Scifo of Rob Rensenbrin­k. Virtuoze baltoetsen, geniale ingevingen, oogstrelen­de bewegingen, adembeneme­nde passen of goals: het is niet het handelsmer­k van de blauwzwart­e kapitein.

“Nee, ik ben geen wowvoetbal­ler”, geeft Vormer zelf ook toe. Het blauwzwart­e kleed past hem als gegoten: de noeste werker, het brutale karakterbe­est, de ‘altijd nuttige’ man die zijn ploeg op sleeptouw neemt en power geeft. En hij kan indruk wekkende statistiek­en voorleggen: 9 doelpunten en 14 assists al dit seizoen. Maar of de neutrale voetbalsup­porter daarvoor op het puntje van zijn zetel gaat zitten of richting stadion trekt?

Het is de eeuwige discussie: geef je de prijs voor ‘beste voetballer’ aan de ‘mooiste’ speler of de ‘meest verdienste­lijke én constante’? Maar als er in de eerste categorie geen echte uitblinker meer rondloopt op de Belgische velden (waar is Tielemans als de mensheid hem nodig heeft), dan wint de beste uit de tweede categorie. Of zoals exwinnaar Gilles De Bilde het samenvatte: “Ruud Vormer wint, bij gebrek aan beter.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium