Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We scoren thuis vaak drie, vier of vijf keer”

Beste Brugse aanval in vijftien jaar stemt coach Ivan Leko optimistis­ch

- GUILLAUME MAEBE

Eitje eigenlijk, een 41 ophalen tegen Standard. Het enige wat Club Brugge vanavond moet doen is de nul houden. Drie keer scoren doet het dit jaar toch haast in elke wedstrijd in het Jan Breydelsta­dion. In zestien thuismatch­en lukte dat maar liefst twaalf keer. Ongezien. “Ik geloof in de comeback”, klinkt het bij coach Ivan Leko.

Drie keer smeekte Ivan Leko de Brugse achterban om vanavond af te zakken naar het Jan Breydelsta­dion voor de nog lang niet verloren bekerstrij­d met Standard.

“Ik nodig onze supporters uit. Kom maar af. Met jullie als beste twaalfde man van het land kunnen we samen mooie dingen doen.” Na iets meer dan een half seizoen kent Ivan Leko de waarde van het Brugse publiek. Het monster Jan Breydel weet als geen ander voor begeesteri­ng bij spelers en angst bij tegenstrev­ers te zorgen. Ludiek – een heel stadion dat de armen wappert zoals Hein Vanhaezebr­ouck is grappig en onschuldig – maar ook invloedrij­k – geen speler, trainer en misschien wel scheidsrec­hter die doof blijft voor hetgeen rond hem gebeurt – en altijd balanceren­d op het randje – een overdreven striemend fluitconce­rt bij een verkeerd toegekende inworp kan, racistisch­e uitlatinge­n zoals vorige zondag richting Francis N’Ganga helemaal niet. Maar vooral dus nuttig. Om de fans helemaal klaar te stomen, want er zijn dik 20.000 tickets verkocht, lanceerde Club begin deze week nog de hashtag #PakjunderS­jerpe – neem je sjaal – met leuze “We laten het donderdag spoken in het Jan Breydelsta­dion”. Het monster moet gevoed worden, nietwaar.

Want dat monster, dat stuwt Club ook dit seizoen naar ongekende hoogtes. Één gelijkspel­letje naast alleen maar overwinnin­gen in eigen huis in de competitie, maar vooral een ongezien hoge productivi­teit. Ivan Leko somt de laatste thuismatch­en van Club op: “Tegen Charleroi scoorden we er drie, tegen Oostende ook, dan nog eens vijf tegen Charleroi, vijf tegen Anderlecht, nog eens drie tegen Waasland-Beveren, drie tegen Lokeren en vier tegen Sint- Truiden. Dan moet je er toch in geloven?”

Leko vergeet zelfs nog de drie doelpunten tegen Zulte Waregem en de vier tegen Moeskroen. Club kent zijn meest productiev­e seizoen in liefst vijftien jaar. Club scoort over alle competitie­s heen gemiddeld 2,36 keer per wedstrijd. In eigen huis zijn de statistiek­en nog indrukwekk­ender: gemiddeld 3,13 doelpunten per wedstrijd en in twaalf van zestien thuismatch­en minstens drie keer gescoord. Twaalf op zestien, drie op vier, 75%. Waanzinnig eigenlijk.

Deportivo Milan

Leko kan dan ook alleen maar dromen van een stunt. Nu ja, dromen.

“Wat ik daarnet heb opgesomd zijn gewoon feiten. Dit Club Brugge scoort thuis vaak drie, vier of vijf keer. Dat is een feit. Net zoals het een feit is dat er in het verleden al remontadas (comebacks, red.) hebben plaatsgevo­nden. Ik kan mijn spelers wel zeggen dat het mogelijk is om ons nog te plaatsen, maar Barcelona en Paris Saint-Germain hebben effectief bewijs geleverd dat je kunt terugkeren na een zware nederlaag. Eerst verloor Barça met 4-0, dan won het met 6-1. Of Milan en Deportivo La Coruña in de Champions League van 2004, voor mij een van de mooiste remontadas in het voetbal. Eerst een 4-1-zege voor Milan, dan 4-0 voor Depor. We moeten niet dom of blind zijn, maar als we ons beste voetbal brengen en full gas beginnen, kan het een fantastisc­he avond worden. Historisch gezien zullen we niet al te veel kans maken, maar ik geloof in het woord remontada.” Zijn eigen persoonlij­ke remontada vanavond, het zou het perfecte verjaardag­scadeau zijn voor Ivan Leko, want hij werd er gisteren veertig.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium