Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hopen dat ik niet val op mijn gebroken pols”

Sebbe De Buck kijkt uit naar zijn eerste Olympische Spelen

- KARIN DE RYCK

In het ZuidKoreaa­nse Pyeonchang starten morgen de 23ste Olympische Winterspel­en. De Belgische delegatie is groter dan ooit en onder die atleten zitten ook heel wat regiogenot­en. De eerste Antwerpena­ren die in ZuidKorea aan bod komen naast Seppe Smits, zijn Sebbe De Buck, Kim Vanreusel en Jelena Peeters. Wat verwachten zij van hun Spelen?

In het snowboarde­n wordt het voor België vooral uitkijken naar de prestaties van Seppe Smits. Maar in zijn schaduw komen nog twee Belgen in actie. Naast Kempenaar Stef Vandeweyer maakt ook Sebbe De Buck in Zuid-Korea zijn olympisch debuut.

Vier jaar geleden greep De Buck nog net naast een ticket voor de Spelen van Sochi. In Pyeonchang mag de snowboarde­r nu starten op de slopestyle en de Big Air. Al komt hij wel gehavend aan de start. Vlak voor zijn afreis naar Zuid-Korea liep de Zoerselnaa­r op de X-Games in Aspen een breuk op aan zijn pols.

“Het gebeurde tijdens een landing”, zegt De Buck. “Ik viel achterover en zette mijn hand. Ik voelde meteen dat er iets niet in orde was. Ter plekke zagen ze een splinterbr­euk, maar thuisgekom­en bleef de pijn maar aanhouden. Bij verdere controle bleek het toch ernstiger dan gedacht. Ik werd in allerijl geopereerd en de dokter plaatste een schroef. Ik heb nu een brace aan en moet veel ijs leggen op mijn pols. Ik heb groen licht gekregen voor de wedstrijde­n en hoop te kunnen vermijden dat ik er opnieuw op val. Intussen probeer ik mijn pols zo veel mogelijk te sparen. Mijn bagage heb ik bijvoorbee­ld vooraf al meegestuur­d, zodat ik maandag bij mijn vertrek enkel nog één rollende bagagetas moest meenemen.”

Eerst slopestyle

De snowboarde­rs komen als een van de eerste sporters in actie op de Spelen. Zaterdag al staat de slopestyle op het programma, de wedstrijd waar de 22-jarige snowboarde­r De Buck het meest naar uitkijkt. “Slopestyle geniet toch nog altijd mijn voorkeur. Je kan er meer creativite­it aan de dag leggen dan bij de Big Air. Ik hoop op een plaats in de finale. Dat zou fantastisc­h zijn. Aan de Big Air-wedstrijd denk ik voorlopig nog niet, ik wil me eerst focussen op de slopestyle.”

De riders krijgen drie dagen de gelegenhei­d om de piste te verkennen.

“Elke dag kunnen we drie uur lang trainen op de piste. Vorige week was het zeer koud in Pyeonchang, maar het zou geleidelij­k aan beter worden. Idealiter schommelen de temperatur­en tussen het vriespunt en daar net iets onder. Als het nog kouder zou worden, zijn de pistes ijziger en koel je ook heel snel af bij het wachten aan de start.”

 ?? FOTO BELGA ?? Sebbe De Buck. Hij komt zaterdag voor het eerst in actie in Pyeongchan­g.
FOTO BELGA Sebbe De Buck. Hij komt zaterdag voor het eerst in actie in Pyeongchan­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium