Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Normaal gezien ga ik in Frankrijk spelen”

Belgian Cat Antonia Delaere gaat straks in buitenland aan de slag

- PATRICK CEULEMANS IN PRAAG

In september wacht straks hun eerste WK, maar eerst moeten de Belgian Cats zich nog opnieuw richting EK zien te spelen. Na twee zeges in hun eerste kwalificat­iewedstrij­den hopen Antonia Delaere en co zaterdag in Tsjechië een drie op drie te scoren.

Vandaag komen de Cats aan in Tsjechië. Voor Delaere en de rest van de Belgische selectie een plaats met veel betekenis. Het was in Praag dat de ploeg vorige zomer die onverwacht­e bronzen EK-medaille wist te veroveren.

“Met Castors Braine ben ik er nadien al eens terug geweest”, zegt Delaere. “We speelden dit seizoen al Europees in Praag. Weet je dat ik in de Kralovka Arena nog nooit een wedstrijd verloor. Dat ziet er dus goed uit. Met overwinnin­gen tegen Zwitserlan­d en Duitsland hebben we de start in onze EK-kwalificat­ieronde alvast niet gemist. Maar ook Tsjechië wist al twee keer te winnen. Het is dus duidelijk dat het strijden wordt met de Tsjechen om groepswins­t en het daaraan verbonden ticket voor het EK van 2019. Oké, van de acht groepen zijn de zes beste tweedes ook geplaatst voor het EK. Maar we zouden toch liefst door de grote poort naar het EK gaan en gaan dan ook vol voor groepswins­t.”

Kleine aderlating voor de Cats in Praag: Ann Wauters revalideer­t nog van een knieblessu­re en is er niet bij.

“Dat gaan we voelen”, zegt Delaere. “Ann is onze ervaren gids, zowel op als naast het parket. Maar goed, nu kunnen we ook eens zien wat we Europees voorstelle­n zonder een speelster als Wauters. Het zou een geweldige boost geven als we ook zonder haar weten te winnen. Dat kan belangrijk zijn voor de toekomst. Al hoop ik natuurlijk dat ze er snel weer bij is. Willen we op het WK in september schitteren en ons plaatsen voor de Spelen van Tokio 2020, dan hebben we haar klasse en ervaring gewoon nodig.”

Afscheid van België

In de eigen competitie is Delaere ondertusse­n aan haar laatste maanden in België bezig. De Antwerpse gaat na dit seizoen in het buitenland aan de slag. “Bij welke club ik ga spelen? Dat is nog niet officieel, maar het zal waarschijn­lijk Frankrijk worden.”

Naast Delaere zitten er met aanvoerste­r Sofie Hendrickx en de debuterend­e Laure Resimont nog twee Antwerpse vrouwen in de selectie van bondscoach Philip Mestdagh.

 ?? FOTO BELGA ?? Antonia Delaere. Zij hoopt in Tsjechië een belangrijk­e stap te zetten richting EK.
FOTO BELGA Antonia Delaere. Zij hoopt in Tsjechië een belangrijk­e stap te zetten richting EK.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium