Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We willen zo snel mogelijk stap zetten naar eerste klasse”

Vrouwen van Antwerp Giants trekken met Robin Murphy zowaar profspeels­ter aan en dromen op termijn van meer

-

Verrassing van formaat vorige week bij de vrouwen van Telenet Antwerp Giants: met het aantrekken van de Amerikaans­e Robin Murphy beschikken de Antwerpse vrouwen voortaan over een profspeels­ter. Wil dat zeggen dat de Giants het voortaan ook bij de vrouwen een pak profession­eler gaan aanpakken? Het is in elk geval al de bedoeling om te promoveren naar eerste klasse.

Murphy moet de Giants helpen om dit seizoen al de promotie te verwezenli­jken. Voorlopig staan de Antwerpse vrouwen derde in eerste landelijke.

“Maar we hadden ook gewoon iemand extra nodig”, zegt coach Claudia Van Horenbeeck. “Door de onbeschikb­aarheid van Mimie Lumenga en Adrijana Vasovic zijn we eerst de Europese markt op gegaan. Dat lukte niet meteen, maar door de agent van Ann Wauters zijn we dan bij Murphy uitgekomen. Zij was aan de slag in Ecuador, waar de competitie nu net gedaan is. Ze heeft dus matchritme en is onmiddelli­jk inzetbaar. Ik heb veel vertrouwen in haar, hopelijk kan ze ons helpen om de promotie af te dwingen. We zijn alvast bezig met het aantrekken van speelsters voor volgend seizoen, met eerste klasse in het achterhoof­d. Daar moet je nu al mee bezig zijn of je komt te laat.”

De 29-jarige Murphy was al profspeels­ter in tien landen, van China tot Finland. Ze kreeg bij de Giants een contract tot het einde van het seizoen. “Verder kijken we voorlopig niet”, zegt Murphy. “Daarvoor is het te vroeg. Ik hoop hier gewoon mijn steentje te kunnen bijdragen.”

Ook het bestuur van de Giants zou de vrouwen gaan zien promoveren naar eerste klasse.

“Maar of dat dit seizoen al gaat gebeuren, valt nog af te wachten”, zegt voorzitter Roger Roels. “We zijn alles aan het evalueren. De stap van eerste landelijke naar eerste klasse is enorm. Het plaatje moet dan ook helemaal kloppen. Zowel sportief, financieel als extrasport­ief. Als we het doen, is het om mee te spelen en niet om het jaar daarna terug te zakken. Bovendien kost het veel geld om zowel een mannenploe­g als een vrouwenplo­eg in eerste klasse te hebben. Vele andere clubs hebben dat al mogen ondervinde­n. Er zijn zelfs geruchten dat sommige vrouwenplo­egen uit eerste klasse gaan verdwijnen. Anderen willen de stap dan weer niet zetten, misschien is het voor ons wel het juiste moment om de stap te wagen.”

 ?? FOTO GOYVAERTS ?? Robin Murphy.
FOTO GOYVAERTS Robin Murphy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium