Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We communicer­en zodra er duidelijkh­eid is”

-

Grote bouwwerken lopen wel vaker vertraging op, maar dat een project als de knip in de Leien plots drie in plaats van twee jaar zou duren, roept bij velen vragen op. Maar zelfs een begin van een antwoord is er nog niet. Ook niet over verantwoor­delijkhede­n en financiële gevolgen.

Dat de aanleg van een premetrost­ation, autotunnel­s en een fietsenpar­king ondergrond­s en een verkeerslu­w Operaplein bovengrond­s langer zou duren dan gepland, smeulde al even onder ingewijden. Sp.a-gemeentera­adslid Toon Wassenberg bracht het vorige vrijdag als eerste naar buiten. Het stadsbestu­ur en de aannemer konden alleen maar bevestigen dat er een probleem is.

“Ik had er al eerder van gehoord, maar ik heb even gewacht tot meer mensen op de hoogte waren, kwestie van mijn bronnen te beschermen”, zegt Toon Wassenberg. “Er zijn blijkbaar meerdere oorzaken: omstandigh­eden ondergrond­s die ze niet verwacht hadden, een late levering van balken… Het stadsbestu­ur wist dit natuurlijk al langer. Er wordt al duchtig gepraat met de aannemer. Die is in principe in een privaat-publieke samenwerki­ng als deze zelf financieel aansprakel­ijk voor vertraging­en. Ik snap dat ze wachten met communicer­en tot ze meer weten, maar het valt op dat ze graag met veel vertoon de eerste spades in de grond steken en veel minder zichtbaar zijn bij problemen.”

Wassenberg denkt overigens niet dat de handel in heel de stad zo te lijden heeft. “De cijfers van de solden en de kerstkoopj­es op de Meir waren beter dan ooit.”

“Geen paniek”

Schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) bevestigt dat de gesprekken tussen de administra­tie en de aannemer aan de gang zijn. “We betreuren de vertraging. Maar we communicer­en pas als we voldoende duidelijkh­eid hebben over oorzaken, gevolgen en mogelijke maatregele­n.“

Kennis hoopt dat het nieuws niet wordt opgeblazen. “Paniek zaaien helpt ons geen stap vooruit. Het is nu aan de aannemer om duidelijkh­eid te scheppen. Ik ben er in elk geval van overtuigd dat de jury bij de aanbestedi­ng doordacht te werk is gegaan.”

De aannemer om wie het allemaal draait, is Tramcontra­ctors, een samenwerki­ng tussen het bouwbedrij­f BAM en Engie Fabricom. BAM is onderdeel van de Europese bouwreus BAM Group, met hoofdkanto­or in Nederland en goed voor 19.500 werknemers. BAM België heeft een omzet van een miljard euro en 2.100 werknemers. Het bedrijf heeft de Kieldrecht­sluis gebouwd, de grootste ter wereld, en ook de nieuwe gebouwen van de NAVO. In dat laatste project had BAM zich volgens wel financieel vergaloppe­erd en bij de bouw van een zeesluis in IJmuiden vorig jaar had het zijn broek gescheurd door vertraging­en. Door deze en andere tegenvalle­rs kreeg BAM in december een klap van 20% op de beurs.

De Tijd

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Koen Kennis.
FOTO JAN VAN DER PERRE Koen Kennis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium