Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Agent niet gestraft voor doodsbedre­iging

Korpschef neemt het op voor Turnhoutse politieman die tekeergaat tegen Ieren op camping in Kasterlee

- CEDRIC LAGAST

Ik zou je een kogel door je hoofd willen schieten.” De videobeeld­en waarop te zien is hoe een Turnhoutse agent enkele Ierse mannen bedreigt, gingen dit weekend het internet rond. Maar volgens zijn korpschef moet de man geen straf krijgen: “Zijn woorden waren verkeerd. Maar zijn daden niet.”

Verschille­nde Britse nieuwssite­s toonden afgelopen weekend de beelden waarop een Belgische politieman in discussie raakt met twee Ierse mannen. Hij raakt helemaal over zijn toeren. “Ik haat jullie. Mocht het van mij afhangen: bam door je hoofd, en bam door je hoofd”, schreeuwt de agent. Op dat moment loopt een meisje van ongeveer zes jaar oud naast de twee Ieren. “Dat wil ik

doen. Ik mag dat niet doen, maar

f*** you.”

Het regende geschokte reacties op de video, die vorige week dinsdag anoniem op YouTube werd geplaatst. Ook in Belgische politiekri­ngen vielen ontstemde reacties. Even werd getwijfeld of de beelden wel echt waren, omdat de agent niet de twee schildjes draagt waarop zijn naam en de naam van zijn korps staan.

Toch zijn de beelden authentiek: de ruzie gebeurde vorige week op een camping in Kasterlee. De agent behoort tot de lokale politie van Turnhout. Dat bevestigt zijn korpschef, Roger Leys: “Hij zit zelf erg in met wat er gebeurd is.”

Poging tot doodslag

De politieman was opgeroepen omdat een groep Ierse ‘travellers’ het erg bont maakte op de camping. Travellers reizen doorgaans rond in woonwagens, maar deze groep blijft al geruime tijd in Turnhout hangen. Een van hun vrouwen zit hier sinds eind december in de cel wegens poging tot doodslag, omdat ze met een auto op een groep agenten inreed in Beerse. De vrouw werd toen beschoten door de politie.

Hoewel ze niet betaalden, wilden de Ieren sindsdien niet weg van de camping. Ze maakten ’s nachts kabaal en ze zouden ook geld van andere kampeerder­s gestolen hebben. Na de aanvaring met de agent zou de groep de camping wel verlaten hebben.

Tweede video

Ondertusse­n dook nog een tweede video op. Op die beelden is te zien hoe de Ieren de Vlaamse agent op hun beurt afdreigen, door te tonen dat ze zijn uitspraken gefilmd hebben: “Ik heb een video van je, waarop je zegt dat je ons zonder enige reden door het hoofd wil schieten”, aldus een Ier. “Ik zal dit met veel plezier aan mijn advocaat tonen.”

De betrokken agent is niet geschorst. Volgens Leys zal hij ook geen sanctie krijgen: “Zijn woordgebru­ik was fout. Maar zijn optreden was correct: wat die Ieren deden, was een misdrijf. En hij heeft geen geweld gebruikt.”

 ?? FOTO RR ?? De Turnhoutse politieman werd door de Ieren gefilmd terwijl hij over zijn toeren raakte. “Mocht het van mij afhangen: bam door je hoofd”, roept hij onder meer.
FOTO RR De Turnhoutse politieman werd door de Ieren gefilmd terwijl hij over zijn toeren raakte. “Mocht het van mij afhangen: bam door je hoofd”, roept hij onder meer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium