Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Minister lijkt niet te weten wat rol van advocaat is”

Advocatuur kwaad op Jan Jambon na uitspraken over zaak-Abdeslam

- ARNOUT GYSSELS

De Belgische advocatuur is kwaad op minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (NVA). Die heeft stevig uitgehaald naar Sven Mary, de raadsman die voor terreurbek­laagde Salah Abdeslam de vrijspraak eist op basis van proceduref­outen.

“Het is de taak van de advocaat om ervoor te zorgen dat zijn cliënt de gepaste straf krijgt. Niet te veel, maar ook niet te weinig”, zei minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon in De Zevende Dag. Pure quatsch volgens de advocaten. “De minister lijkt niet te weten wat de taak is van een advocaat in een rechtsstaa­t.”

Een vrijspraak op basis van proceduref­outen tegen de taalwetgev­ing kan volgens Jambon niet. En net zoals zijn partijgeno­ten houdt hij zich niet in om dat in de openbaarhe­id te zwieren (zie kader).

Sven Mary zelf noemt de uitspraken van de minister puur populisme. “Het is onaanvaard­baar dat een minister in functie zich inlaat met een zaak die hangende is voor een rechtbank”, zegt hij. “Zo zet hij de rechtbank in een delicaat dossier met een delicaat probleem onder druk.”

Hij krijgt daarin de steun van de Orde van de Vlaamse Balies. Jambon doet een dwaze uitspraak, volgens woordvoerd­er Hugo Lamon. “Het is de taak van de advocaat om ervoor te zorgen dat zijn cliënt een eerlijk proces krijgt. Wanneer er in de wet staat dat een procedure nietig kan worden verklaard op basis van procedure- fouten, dan móét de advocaat de rechter daarop wijzen.”

Niet met de vinger wijzen

En de wet schrijft nietigheid voor in het geval van inbreuken op de taalwetgev­ing. “Wanneer de minister het niet eens is met de sancties die gelden in de taalwet in gerechtsza­ken, moet hij niet de advocatuur met de vinger wijzen”, zegt Lamon. “Hij moet dan maar aan het parlement vragen om de wet te wijzigen, zodat dan in de toekomst andere sancties van kracht zijn.”

Bij N-VA zijn ze niet onder de indruk van de kritiek. “Niemand begrijpt dat proceduref­outen zo’n grote impact kunnen hebben dat ze leiden tot de vrijspraak”, zeggen Kamerleden Kristien Van Vaerenberg­h en Sophie De Wit. En van de taalwetgev­ing zijn ze helemaal niet onder de indruk. “Wij hebben de zesde staatsherv­orming altijd bestreden. Dat is de verantwoor­delijkheid van de regering-Di Rupo.”

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) geeft geen commentaar op lopende zaken. En dat had Jambon beter ook gedaan, vindt justitiewa­tcher Jan Nolf. “We zijn het intussen al bijna gewoon geworden dat hij de scheiding der machten schendt door commentaar te geven op een lopende procedure. Een advocaat mag cliënten weigeren, maar als hij ze aanneemt, dan moet hij voluit gaan. Advocaten die als een soort pseudoproc­ureurke meedoen met de staat, vind je alleen in dictaturen.”

 ?? FOTO AFP ?? Sven Mary, de raadsman van Salah Abdeslam.
FOTO AFP Sven Mary, de raadsman van Salah Abdeslam.
 ?? FOTO GEERT VAN DE VELDE ?? Minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon.
FOTO GEERT VAN DE VELDE Minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium