Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gat in de cultuurmar­kt: museum pampert peuters

Gezinsbond start met buggytours

- SILKE REMMERY

Nog op zoek naar een uitje deze vakantie? De Gezinsbond heeft een gat in de markt gevonden, met zijn nieuwe ‘buggytours’: rondleidin­gen in musea op maat van peuters én hun ouders. Een derde van de tours is al volzet, de rest bijna.

De buggytours worden deze krokusvaka­ntie voor het eerst georganise­erd. Maar in tegenstell­ing tot wat de naam doet vermoeden, zijn het geen rondleidin­gen waarbij kinderen in hun kinderwage­n moeten blijven zitten. Het MAS, Museum voor Schone Kunsten en consorten hebben een museumrout­e op maat van de peuters én van hun ouders. Daarvoor werden ze bijgestaan door de expertisec­entra voor opvoeding VBJK en VCOK.

“Musea moeten inspelen op de interesse van de jongsten om hun collectie voor hen ook aantrekkel­ijk te maken”, zegt Hilde Marichal van Gezinsbond. “Ze moeten hun zintuigen prikkelen door bijvoorbee­ld met veel kleur te werken.”

Puzzelen

Zo ligt in het Museum Dr. Guislain in Gent een puzzel waarmee peuters een geometrisc­h schilderij kunnen namaken, en in het Red Star Line Museum in Antwerpen kunnen de kleintjes zich amuseren met een kruiptunne­l. Terwijl de peuters spelen, luisteren mama en papa naar de gids.

Onpraktisc­h

Zo proberen de musea de drempel voor ouders te verlagen om met hun kind te komen. Want die is er wel , zegt Dorine De Vos, publieksme­dewerker van het Red Star Line. “Ze vinden het vaak onpraktisc­h om met een peuter een museum te bezoeken, want niet overal mogen ze een buggy meenemen. En kan hun kind er meer doen dan gewoon luisteren?”

Al vijf van de veertien activiteit­en, waaraan gemiddeld 15 à 20 peuters kunnen deelnemen, zijn helemaal volzet.

HILDE MARICHAL

Gezinsbond ‘‘Musea moeten inspelen op de interesse van de jongsten om hun collectie voor hen ook aantrekkel­ijk te maken.’’

 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? Musea staan niet alleen voor rust en ernst, ook kleintjes zijn welkom. Dat bewijzen ze hier in het Red Star Museum met een speciale toer voor jonge bezoekers.
FOTO ROBBIE DEPUYDT Musea staan niet alleen voor rust en ernst, ook kleintjes zijn welkom. Dat bewijzen ze hier in het Red Star Museum met een speciale toer voor jonge bezoekers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium