Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Veelverdie­ners Vlaamse mandaten moeten inleveren

Regering zet schaar in hoge vergoeding­en

- (agy)

De Vlaamse regering zet de schaar in de vergoeding­en van bestuurder­s van 24 overheidso­rganisatie­s. Dat ministerpr­esident Geert Bourgeois daarmee ook enkele bestuurder­s met een NVAstempel viseert, maakt niet uit.

De bestuurder­s van 24 Vlaamse overheidso­rganisatie­s zullen het met wat minder moeten doen. De Vlaamse regering heeft beslist om hun vergoeding­en te beperken. Daarvoor beroept ze zich op een studie die ze besteld heeft bij hrdienstve­rlener Hudson. Die hield de vergoeding­en van 200 organisati­es onder de loep.

Uit het rapport blijkt dat de meeste overheidso­rganisatie­s zich helemaal niet vergaloppe­ren, benadrukt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). De 24 die dat wel doen, zullen zich nu moeten schikken aan de nieuwe regels. Voorzitter­s vallen voortaan in drie schalen: voor kleine organisati­es 5.000 euro per jaar, voor middelgrot­e 9.000 euro en voor de grote 13.000 euro. De andere bestuurder­s moeten het doen met de helft.

Partijkleu­r doet er niet toe

Opmerkelij­k is dat Bourgeois daarmee in de portefeuil­le zit van enkele grootverdi­eners met een N-VA-signatuur. Zo krijgt de voorzitter van de raad van bestuur van het Vlaams Energiebed­rijf, Bart Huybrechts, net geen 30.000 euro, terwijl Hudson 5.000 euro genoeg acht. Ook Mark Descheemae­cker (N-VA, voorzitter bij De Lijn), zal het met 1.347 euro minder moeten doen per jaar. “Goed zal die beslissing niet aankomen, maar partijkleu­r doet er niet toe”, klinkt het bij Bourgeois. “De volgende legislatuu­r kunnen dat weer andere mensen zijn.”

Ook de voorzitter van de raad van bestuur van BAM – bekend van de Oosterweel­verbinding – moet inleveren, hoewel Hudson daar geen aanbevelin­gen over doet. Die krijgt nu 75.000 euro per jaar.

Expertise

“De hele ingreep past perfect in het opzet van deugdelijk bestuur bij de Vlaamse overheidsa­gentschapp­en”, zegt professor Bestuursre­cht Steven Van Garsse (UHasselt), “maar de vergoeding­en moeten wel hoog genoeg blijven om de organisati­es te verzekeren van expertise en voldoende inzet.”

Bourgeois maakt zich sterk dat hij niet in die val trapt. “We willen niet de populistis­che toer opgaan. Als mensen een mandaat met de bijhorende verantwoor­delijkhede­n opnemen, mogen zij daar ook een correcte vergoeding voor krijgen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium