Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hopen op Umicore op Opel-site

-

Het Antwerpse stadsbestu­ur en de haven ijveren ervoor dat ondernemin­g Umicore zijn nieuwe Europese batterijgr­oep op de Opelsite vestigt, zo schrijft De Tijd.

De Belgische Materialen­groep Umicore behaalt wereldwijd grote successen met zijn batterijac­tiviteiten, voortgestu­wd door de opkomst van elektrisch­e auto’s. In Hoboken hebben ze al de grootste recyclagef­abriek voor elektronic­a ter wereld. Het bedrijf kondigde aan 660 miljoen euro te zullen investeren in nieuwe fabrieken voor de productie van materialen voor batterijen in Europa en China.

Topman Marc Grynberg sluit volgens zakenkrant De Tijd niet uit dat de Europese fabriek, die al in 2020 operatione­el moet zijn, in België komt. “De selectiepr­ocedure loopt. De beslissing valt nog dit jaar”, zei Grynberg.

Voor de reusachtig­e en leegstaand­e Opel-site in de haven zou Umicore een ideale oplossing zijn. De haven en het stadsbestu­ur zetten dan ook alle zeilen bij om de vis binnen te halen.

“We zullen contact opnemen met Umicore”, luidt het bij zowel burgemeest­er Bart De Wever als bij haventopma­n Jacques Vandermeir­en. “We mikken op investerin­gen in de circulaire economie, waarbij afval wordt gerecyclee­rd, en op industrie met veel toegevoegd­e waarde. Industrie 4.0 zeg maar”, zei Vandermeir­en.

Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) wees erop dat Vlaanderen een voortrekke­rsrol wil spelen in de batterijte­chnologie.

Grynberg gaf al aan welke criteria belangrijk zijn. “Het land waar we investeren moet voldoende geschoolde mensen hebben, de loon- en energiekos­ten moeten concurrent­ieel zijn en de energiebev­oorrading moet goed zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium