Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oorlog loopt helemaal uit de hand

Vrijdagnac­ht: Iraanse drone opgemerkt boven Israël Gevolg: Israëlisch­e helikopter schiet drone neer en F-16’s bestoken Syrische en Iraanse stellingen in Syrië Zaterdagmo­rgen: Syrische luchtafwee­r haalt Israëlisch­e F-16 neer En nu kijkt iedereen naar “c

- JORN DE COCK

Het risico dat de oorlog in Syrië uitdraait op een ruimer internatio­naal conflict, is dit weekend weer wat groter geworden. Met een Iraanse drone, Israëlisch­e aanvallen op Iraanse en Syrische doelwitten in Syrië, en een neergescho­ten Israëlisch­e F16, vechten Israël en Iran weer wat openlijker hun conflict uit op Syrische grond. En nu kijkt iedereen naar “crisismana­ger” Rusland.

Wanneer voor het laatst een Israëlisch­e F-16 is neergescho­ten, daarover moesten zelfs militaire experts lang nadenken. “Op zijn minst” is het al geleden van de invasie in Libanon in 1982. De F-16 die zaterdag door de Syrische luchtafwee­r werd neergehaal­d – met door Rusland geleverde raketten – is nochtans maar een van de redenen waarom de Syrische oorlog weer wat riskanter is geworden.

De nieuwste episode begon toen een Israëlisch­e Apache-helikopter in de nacht van vrijdag op zaterdag een Iraans onbemand vliegtuig, een drone, neerschoot boven het noordooste­n van Israël. Als tegenmaatr­egel stegen Israëlisch­e gevechtsvl­iegtuigen op om twaalf doelwitten in Syrië aan te vallen.

Het belangrijk­ste doelwit, aldus Israëlisch­e militaire bronnen, was een commandoce­ntrum voor Iraanse drones nabij een militair vliegveld diep in Syrië, ten westen van de historisch­e stad Palmyra. Maar Israël bombardeer­de ook ten zuiden en ten westen van de hoofdstad Damascus, onder meer Syrisch luchtafwee­rgeschut en “vier Iraanse doelwitten die deel uitmaken van de Iraanse militaire aanwezighe­id in Syrië”.

Volgens het Syrische Observato- rium voor de Mensenrech­ten kwamen daarbij minstens zes “Syrische soldaten en niet-Syrische geallieerd­e militieled­en” om. Of onder hen ook Iraniërs waren, is niet duidelijk. Even later raakte de Syrische luchtafwee­r een Israelisch­e F-16, die uiteindeli­jk met twee gewonde piloten neerstortt­e in het noorden van Israël.

Paradoxen

Het is niet de eerste keer sinds de start van de oorlog dat Israël Syrië bombardeer­t. Naar schatting gebeurde dat al een honderdtal keer, en telkens kon het regimeAssa­d alleen reageren met woorden. Voor Israël lijkt de rode lijn de groeiende machtsposi­tie van aartsvijan­d Iran te zijn. De Iraniers houden met geld, troepen en wapens het regime-Assad in Syrië overeind en smokkelen ook hoogwaardi­g wapentuig richting Hezbollah in Libanon.

Ook de komst van de Russische luchtmacht naar Syrië in 2015, om het regime-Assad te steunen, maakte geen einde aan die luchtaanva­llen. President Vladimir Poetin en de Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu maakten daarover in 2015 afspraken. Hoewel de Russische luchtmacht de hemel boven Syrië controleer­t, werden Israëlisch­e luchtaanva­llen nooit een strobreed in de weg gelegd.

Die relatie toont de groeiende reeks paradoxen in Syrië aan. Rusland grijpt niet in als zijn Syrische en Iraanse bondgenote­n worden gebombarde­erd door Israël. De Syrische luchtafwee­r schiet wel en doet dat onder meer met hoogwaardi­ge systemen die Rusland heeft geleverd.

Speler én scheidsrec­hter

Hoe dan ook neemt het aantal “internatio­nale” incidenten in Syrië toe. Turkije bombardeer­t Koerden in Noord-Syrië en proAssad-milities vielen vorige week Amerikaans­e troepen en hun Koerdische bondgenote­n aan in het oosten. Nu wordt alweer naar Rusland gekeken als “crisismana­ger” om een politieke oplossing uit te dokteren. Poetins Rusland heeft immers contacten met alle partijen, al bombardeer­t Moskou ook zelf rebellen en burgers in de provincie Idlib en speelt het de rol van beschermen­de paraplu voor het regime-Assad in de VN-Veiligheid­sraad.

Kan, of wil, Rusland speler én scheidsrec­hter tegelijk zijn? De Internatio­nal Crisis Group waarschuwd­e vorige week al dat “een bredere regionale oorlog maar een misrekenin­g van ons verwijderd ligt”.

 ??  ?? Onderzoeke­rs van het Israëlisch­e leger bekijken de smeulende resten van de neergescho­ten F16.
FOTO EPAEFE
Onderzoeke­rs van het Israëlisch­e leger bekijken de smeulende resten van de neergescho­ten F16. FOTO EPAEFE
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium