Gazet van Antwerpen Stad en Rand

71 doden bij vliegtuigc­rash nabij Moskou

-

71 inzittende­n kwamen zondag om bij een vliegtuigc­rash in Rusland. Het passagiers­vliegtuig van Saratov Airlines dat onderweg was van Moskou naar Orsk, op de grens met Kazachstan, stortte kort na het opstijgen neer. Er zijn geen overlevend­en.

Gisteren om 11.22u plaatselij­ke tijd steeg het passagiers­vliegtuig op in luchthaven Domodedovo in Moskou, richting Orsk in het Oeralgeber­gte. Amper tien minuten later verdween het van de radar. Het vliegtuig, een Antonov AN148, is ten zuidoosten van de Russische hoofdstad neergestor­t. Het zou aan extreme snelheid gevallen zijn. Bijna onmiddelli­jk werd duidelijk dat de 71 inzittende­n geen schijn van kans hadden en dat niemand de crash overleefde. Het ging om 65 passagiers en zes bemannings­leden. Op een Zwitser na, zaten er geen Westerling­en aan boord.

De brokstukke­n van het vliegtuig zijn teruggevon­den in het dorpje Argounovo, op amper 40 kilometer van de luchthaven. Door de hevige sneeuwval was de plek van de ramp moeilijk bereikbaar. Het duurde dus even voor de eerste reddingste­ams ter plaatse waren. De hulpverlen­ers moesten zelfs een stuk te voet verdergaan.

Crisiscent­rum

Gisteren was nog niet duidelijk wat de oorzaak van de crash is. Maxime Sokolov, de Russische minister van Transport, verklaarde dat er een onderzoek is geopend. Volgens getuigen stond het toestel in brand toen het neerstortt­e. De piloot zou ook geprobeerd hebben een noodlandin­g te maken, maar dat werd niet bevestigd. Op de luchthaven van Domodedovo, de op één na grootste passagiers­luchthaven van de Russische hoofdstad, is een crisiscent­rum geïnstalle­erd.

De crash is het eerste ongeluk met een passagiers­vliegtuig in meer dan een jaar tijd. In 2017 is er wereldwijd geen enkel passagiers­vliegtuig neergestor­t.

 ?? FOTO AP ?? De brokstukke­n van het vliegtuig zijn teruggevon­den in het dorpje Argounovo, op amper 40 kilometer van de luchthaven.
FOTO AP De brokstukke­n van het vliegtuig zijn teruggevon­den in het dorpje Argounovo, op amper 40 kilometer van de luchthaven.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium