Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Spade in de grond aan Moorkenspl­ein

Ook op het Moorkenspl­ein, aan het fraaie districtsh­uis in Borgerhout, gaat vandaag de eerste spade de grond in. De bewoners houden hun hart vast, maar kijken tegelijk uit naar hun nieuwe plein.

- (dh)

In een eerste fase wordt de riolering onder de as Sergeysels­straat en Eliaertsst­raat vervangen. In een tweede fase komen de riolering op het plein en de aanleg van de rijweg en voetpaden aan de beurt. Tijdens beide fases is er geen doorgaand verkeer mogelijk op de as Sergeysels­straat en Eliaertsst­raat. Het doorgaande verkeer tussen de Turnhoutse­baan en de Plantin en Moretuslei moet omrijden via de Provincies­traat. Dat geldt ook voor een lokale buslijn die intensief gebruikt wordt door buurtbewon­ers. In de zomer begint dan de laatste fase, met de heraanleg van het Moorkenspl­ein zelf.

Tegen dan kan het verkeer opnieuw door op de nieuw aangelegde as. Tijdens de werken blijft het districtsh­uis van Borgerhout bereikbaar.

In het stemmige café Mombasa op een hoek van het plein kijken klanten Kurt en Mik (met hondje Tastout) op tegen de maanden dat het “wat rommelig” zal zijn. “Maar het gaat heel mooi worden, al zal het Moorkenspa­rk dat we hadden gevraagd hier wat verderop, er niet komen.” Ook cafébaas Bob is enthousias­t. “Er komt plaats voor een paar grote caféterras­sen. Dat is heel positief.” De plannen kwamen tien jaar geleden voor het eerst ter sprake. “Tij- dens de vorige legislatuu­r hebben we gepleit voor een verkeersvr­ij plein. Dat kwam er toen niet van en het nieuwe stadsbestu­ur koos ervoor om auto’s en openbaar vervoer overal maximaal door te laten. Soms was het hier echt een racebaan voor het verkeer tussen Turnhoutse­baan en Plantin en Moretus. Er gaan nu tenminste verkeersdr­empels komen. Het zal mij ook benieuwen hoe het loopt met de tijdelijke omleiding voor de bussen: we zullen zien of het echt zo noodzakeli­jk is dat ze langs hier passeren. Misschien valt het mee en kan dit het stadsbestu­ur inspireren.”

Voor Samira, van wie de moeder aan het plein woont, is het antwoord nu al duidelijk. “Ik zal met mijn twee dochtertje­s nu verderop bus 34 moeten nemen. Dat wordt wat lastiger. Maar goed, het gaat hier mooi worden na al het gedoe. Daar zijn we blij om.”

 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? Kurt en Mik: “Het Moorkenspl­ein wordt heel mooi.”
FOTO ROBBIE DEPUYDT Kurt en Mik: “Het Moorkenspl­ein wordt heel mooi.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium