Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vluchtelin­g viseert Joodse wijk

Interne veiligheid­sdienst in opperste staat van paraatheid

- (dvd)

De interne veiligheid­sdienst van de Joodse gemeenscha­p, Shmira, is in hoogste staat van paraatheid nu een 24jarige erkende vluchtelin­g al een tijdlang voor problemen zorgt in de Joodse wijk.

De man heeft al van minstens twintig gevels de zogenaamde mezoeza’s afgerukt, dat zijn kokertjes met Bijbelteks­ten. Hij bekraste ook deuren. Sinds kort gaat hij nog driester te werk: hij sloeg Joodse mannen hun hoed af en zou ook mensen bedreigd hebben. Michaël Freilich, hoofdredac­teur van het magazine Joods

Actueel, maakt zich zorgen. “De politie levert uitstekend werk, maar het gerecht liet hem na twaalf uur gaan”, zegt hij. “Aangezien de man niet bang is van de autoriteit­en, reeds bedreiging­en heeft geuit naar de Joodse gemeenscha­p en steeds driester te werk gaat, is het maar de vraag wat hij morgen gaat doen. Moeten we echt wachten tot hij aan een school een mes trekt en kinderen neersteekt?”

De politie bevestigt dat de identiteit van de man gekend is. “Onze mensen volgen de situatie op”, zegt woordvoerd­er Willem Migom. “Het klopt dat hij verdacht wordt van verschille­nde feiten van vandalisme. Over bedreiging­en of over het afslaan van hoofddekse­ls hebben wij geen pv’s.”

De politie benadrukt ook dat het feit dat de man na twaalf uur werd vrijgelate­n, niet wil zeggen dat het dossier geen gevolg krijgt.

 ?? FOTO RR ?? De verdachte sloeg de hoed af van een Joodse man.
FOTO RR De verdachte sloeg de hoed af van een Joodse man.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium