Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“België miste enthousias­me”

- MARC VERMEIREN

Sinds 2016 had België zich voorbij zeven landen naar de Wereldgroe­p van de Fed Cup gewerkt, maar het voorbije weekend bleek Frankrijk te sterk. Onder impuls van een superieure Mladenovic kwalificee­rden Les Bleus zich voor de halve finale tegen de VS. “Een logisch resultaat, maar België miste enthousias­me in het beslissend­e dubbelspel”, oordeelde tennislege­nde Justine Henin, die in de tribune zat.

Frankrijk overtroefd­e België ook naast het veld. Indrukwekk­end, de blauwe armada – een man of twintig sterk – waarmee de Franse federatie dit evenement begeleidde. Die overmacht toonde zich ook op de tribunes, die zich voluit achter hun ploeg schaarden.

Kapitein Yannick Noah en zijn oppertroef Kristina Mladenovic buitten dat voordeel op clevere wijze uit. Vooral in de slotwedstr­ijd steeg de ambiance in de fraaie Vendéspace. “Dat enthousias­me en die fierheid zag ik veel meer bij de Fransen dan bij de Belgen”, sprak Justine Henin. “Mladenovic en Hesse opereerden veel meer als een team, terwijl de Belgen vooral als twee aparte speelsters opereerden die te weinig met elkaar communicee­rden. Als er een halve finale van de Fed Cup op het spel staat, hoor je toch meer bagarre

(strijd, red.) te brengen. Dat heeft me toch wel wat ontgoochel­d. Nochtans lagen er kansen voor de Belgen, zeker nadat hun tegenstand­ers in de tweede set zo weggezakt waren. Maar Frankrijk bleef sereen. Geen spoor van paniek. Knap.”

Na de nederlaag van Mertens tegen Mladenovic had Alison Van Uytvanck met een portie overweldig­end eenrichtin­gstennis België in de race gehouden. Die arme Pauline Parmentier had zaterdag al een pak slaag gekregen van Mertens en moest 24 uur later een nog zwaardere calvarieto­cht ondergaan: 6-1, 6-3. Die demonstrat­ie liet velen verzuchten dat de allerbeste Van Uytvanck een stuk hoger mag reiken dan haar 76ste plaats. Ook Henin dacht in die richting. “Ze heeft alleszins indruk op mij gemaakt, Van Uytvanck. Ik ken natuurlijk niet alle elementen, maar het leek me een goede keuze van kapitein Dominique (Monami, red.) om Alison het vierde enkelspel te laten spelen en zo Flipkens te sparen voor die laatste match. Kirsten tenniste dan weer met up en downs. Ik had verwacht dat ze zaterdag Mladenovic voor moeilijker­e momenten had kunnen plaatsen, maar ik blijf veel waardering voor Kirsten hebben.”

Potentieel

Het was niet alleen in de slotwedstr­ijd dat de Belgische kansen sneuvelden. In haar enkelspel tegen Mladenovic bleef Elise Mertens te ver onder haar Australisc­he niveau. Zo liet de 22-jarige Limburgse in de tweede set al te makkelijk een 0-3bonus wegglippen.

Justine Henin: “Ik vind Elise nochtans een slimme speelster, met veel potentieel en veel fysieke capaciteit­en. Al bij al is ze nog vrij nieuw op het circuit, dus er ligt nog een behoorlijk­e groeimarge. Maar, en dat zal ze ook wel weten, gemakkelij­k is dat niet. Verder stijgen in de ranking, zwakke punten bijspijker­en: dat vraagt veel werk.”

Kristina Mladenovic was ongetwijfe­ld dé figuur van het weekend. Het nummer 13 van de wereld won alle drie haar wedstrijde­n en was hart, ziel en nog veel meer van Frankrijk.

“Ze straalde vertrouwen uit en bleef altijd sereen”, sprak Henin. “Ze zette Mertens constant onder druk, waardoor die veel minder winners kon bovenhalen dan in haar eerste kamp. Ach, de Fransen waren gewoon sterker, al blijf ik het betreuren dat België de fierheid miste om zichzelf te overtreffe­n.”

Dat de Franse kapitein Yannick Noah het zonder zijn twee toppers Garcia en Cornet moest redden, had nochtans onze kansen aanzienlij­k aangedikt.

“Maar ik vond het la folie dat België daardoor plots tot favoriet gebombarde­erd werd”, aldus Henin. “Was het de euforie na die halve finale van Elise?”

Zeven grands slams, 117 weken op nummer één, olympisch goud en 43 WTA-zeges: dan ben je een stem met gezag. Henin wordt door de Franse televisie graag als analiste geëngageer­d.

“Dat doe ik met plezier, maar verdere ambities heb ik niet in het tennis. Zoals Yannick Noah en Dominique Monami een rol als kapitein vervullen: dat hoort op dit moment niet bij mijn plannen. (lachje) Maar ik ben nog jong.” Frankrijk krijgt dus op 21 en 22 april in de halve finale met de Verenigde Staten de mooist mogelijke affiche voorgescho­teld, zeker als de zussen Williams opnieuw paraat staan. Op hetzelfde moment moet België een barragemat­ch spelen om in de Wereldgroe­p te blijven.

Justine Henin “Als er een halve finale van de Fed Cup op het spel staat, moet je jezelf willen overtreffe­n.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Zo verschille­nd zijn de emoties bij winst en verlies: de Fransen vieren uitbundig, Elise Mertens en Kirsten Flipkens druipen in stilte af naar de kant.
FOTO REUTERS Zo verschille­nd zijn de emoties bij winst en verlies: de Fransen vieren uitbundig, Elise Mertens en Kirsten Flipkens druipen in stilte af naar de kant.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium