Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kinderen sluiten Het Steen en dromen al van Stormkop

Nieuw jeugdparad­ijs opent in scheepswer­f

- FRANK HEIRMAN

Zes jaar lang was het oudste gebouw van Antwerpen een kinderpara­dijs. Dit weekend namen kinderen en familie afscheid van hun droomkaste­el. De werking van Het Steen verhuist straks naar scheepswer­f Stormkop.

“We waren zes jaar lang gelukzakke­n dat we hier mochten zijn”, blikt Kees Hogeweg terug, die de plezierige en educatieve activiteit­en in Het Steen met tomeloze energie leidde. “Natuurlijk wisten we dat het tijdelijk was. Het is als een bowling in de Eiffeltore­n. Dat is ook een sprookje.”

“Het was genereus van het vorige stadsbestu­ur om het oudste gebouw van Antwerpen te lenen aan de toekomst van de stad. Het begon als een pilootproj­ect voor twee jaar. Daar blijft het bij, dachten we, maar het nieuwe stadsbestu­ur bleek minstens zo enthousias­t. Creatieve activiteit­en aanbieden aan jonge kinderen wordt politiek breed gedragen.”

Bij de start in 2012 lag er geen langdurig programma voor. Er waren slechts enkele betaalde krachten en vooral veel vrijwillig­e inzet. Aan infrastruc­tuur werd evenmin geld weggesmete­n. Alle meubeltjes werden gerecupere­erd uit kringloops­pullen.

“Toen ik hier begon was het nog leeg, maar al snel was het volle bak”, zegt Hogeweg. “Dat we vandaag met zovelen afscheid hebben kunnen nemen van de plek waar kinderen de baas zijn, is gesleutel. weldig. De toekomst heeft nog nooit zoveel beloofd. We sluiten een hoofdstuk af, maar in het weekeind van 30 juni en 1 juli feesten we op de opening van Stormkop.”

Scheepswer­f

Het Steen wordt de volgende jaren grondig verbouwd tot een toeristisc­h ontvangstc­entrum. Het kinderpara­dijs verhuist naar een scheepswer­f op het Droogdokke­neiland.

“Tot vorige maand werd er nog gelast. Deze week krijgen we de Dan hebben we vier maanden om het veel grotere gebouw veilig en kindvriend­elijk te maken”, blikt Hogeweg vooruit.

“Het is een ongeloofli­jke plek, misschien nog beter dan Het Steen. In een kasteeltje is ieder kind wel al eens geweest, maar in zo’n imposante scheepswer­f zeker niet. De locatie vlak bij de Scheldeboc­ht spreekt al evenzeer tot de verbeeldin­g.”

Afscheidsb­rief

Het belooft nog hard werken te worden voor de opening, maar het succes is nu al verzekerd. “Met onze ervaring van Het Steen hebben we geleerd om met erfgoedple­kken te werken. De verwachtin­gen zijn hooggespan­nen. Hoewel de ruimte veel groter is, moeten we toch al 25 scholen in de wachtlijst zetten voor onze workshops. En de zomerkampe­n zitten al voor driekwart vol. We zijn nu alleen gesubsidie­erd door het departemen­t Jeugd van de stad Antwerpen, als we willen uitbreiden, moeten we bij de Vlaamse overheid aankloppen.”

Wie zeker van de partij zal zijn in Stormkop, is de familie Keymolen. Zusjes Louise en Estelle en broer Casper lazen een afscheidsb­rief aan hun lievelings­kasteel voor. “We zijn op bijzondere plekken geweest op zolder en in de vergeethoe­k, we hebben marshmallo­ws geroosterd op vuur, we hebben ook moeilijke vragen opgelost zoals ‘hoeveel weegt de tijd’. Als we later 80 zijn, zullen we het ons nog herinneren. Dankuwel Steen, voor de toffe dagen. En we komen zeker terug in Stormkop.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Casper, Louise en Estelle Keymolen lezen een afscheidsb­rief aan Het Steen voor. Rechts spreekt coördinato­r Koos Hogeweg.
FOTO JORIS HERREGODS Casper, Louise en Estelle Keymolen lezen een afscheidsb­rief aan Het Steen voor. Rechts spreekt coördinato­r Koos Hogeweg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium