Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Galerie in koffiepakh­uis op ’t Zuid

Chef-kok Filip De Pauw opent Art at Antwerp naast resto Jerom

- FRANK HEIRMAN

Het gaat hard voor de jonge chefkok Filip De Pauw (28). Twee jaar nadat hij zijn restaurant Jerom opende en nauwelijks enkele maanden na foodbar Jaak, start hij met kunstgaler­ie en meeting room Jean in een oude koffiebran­derij op het Zuid.

“Dat het zo’n vaart zou lopen, had ik niet ingepland”, bekent Filip De Pauw eerlijk. Zondagavon­d opende hij Jean, een kunstgaler­ie en meeting room in de Graaf Van Egmontstra­at 41, naast zijn restaurant Jerom.

Na stages in sterrenres­taurants en succes met zijn bistrokraa­m Le Verseau op de zaterdagma­rkt op het Theaterple­in, startte De Pauw zijn eigen restaurant Jerom. Hij huurde de ruimte in de Graaf Van Egmontstra­at 39 waarin Wout Bru zijn eerste pop-uprestaura­nt uitprobeer­de. Een risico, maar het draaide goed uit. Na acht maanden kon hij al uitbreiden met een dakterras. Vorig jaar kreeg hij de kans om eigenaar te worden van het hele pand in de Van Egmontstra­at 39-41.

“Een buitenkans, want het is een schitteren­d gebouw met culinaire geschieden­is”, weet De Pauw. “Het was een van de vele koffiebran­derijen op het Zuid, met veel opslagplaa­ts en een koetshuis voor de trekpaarde­n. Ruimte zat, dus.”

Die ruimte werd gedeeld door meerdere firma’s. Naast Jerom zaten tot voor kort de kantoren van Kevin Murphy daar ook. Toen het cosmeticab­edrijf verhuisde, nam De Pauw de beslissing om de vrijgekome­n zalen zelf in te vullen. “Ik ben altijd geïnteress­eerd geweest in kunst. In Jerom toonden we tot tevredenhe­id van de klanten ook al kunstwerke­n. Klanten vroegen me vaak om een aparte plaats om meetings te houden. Die twee ideeën leidden tot Jean, een meeting room én kunstgaler­ie samen.”

Jean bestaat uit vier verbonden zalen, genoemd naar de koffiesoor­ten arabica, robusta, excelsa en galina, die plaats bieden aan twintig tot tweehonder­d man. Ze vormen ook de opmerkelij­ke locatie voor de nieuwe galerie ‘Antwerp at Art’, waar de jonge schilder Tom Van Puyvelde tot 5 maart als eerste tentoonste­lt. Zijn recente werk vertrekt vanuit een filmstill van Elvis Presley, die hij onderzocht en bewerkte tot er uiteindeli­jk monochrome schilderij­en uit ontstonden.

“Na Tom Van Puyvelde brengen we andere artiesten. Het is de bedoeling dat de galerie vast en vrij toegankeli­jk is van donderdag tot zondag tussen 16 en 19u.”

Intussen denkt Filip De Pauw al aan een volgende stap: een verbinding maken tussen Jerom en Jean via het dakterras. En dan is er nog Jaak, de bar met fingerfood die hij twee maanden geleden om de hoek in de Kronenburg­straat 17 opende. Straks vertrekt ook een laatste huurder uit het gewezen koffiepakh­uis en bestaat de mogelijkhe­id om ook Jaak te integreren. “Het is nog niet beslist, maar op de gevel komt zeker een supergrote letter ‘J’”, zegt De Pauw. “Jerom, Jaak en Jean waren de namen van mijn grootvader­s en vader. Driemaal ‘J’: een te mooi toeval.”

 ?? FOTO'S ROBBIE DEPUYDT ?? Kunstenaar Tom Van Puyvelde en chef Filip De Pauw in een van de zalen van Jean.
FOTO'S ROBBIE DEPUYDT Kunstenaar Tom Van Puyvelde en chef Filip De Pauw in een van de zalen van Jean.
 ??  ?? Het pand in de Graaf Van Egmontstra­at was een koffiebran­derij.
Het pand in de Graaf Van Egmontstra­at was een koffiebran­derij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium